Koskacukor: Sacher rolád

2017. július 18., kedd

Sacher rolád

Édességel kicsit levagyok maradva, pedig nem mondanám, hogy nem eszünk minden héten valami nasit. Sajnos még mindig nem tudok fotózni, egy-két dolog hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a rendes hátterem, illetve költözés alatt, egyetlen egy doboz szakadt szét, persze abba voltok a fotózáshoz szükséges tányérkáim. Hát majdnem a szívem szakadt meg, de túl vagyok rajta, majd gyűjtögetek újra. Úgyhogy megváltam egy pár csodaszép étkészlettől, ezért egyenlőre a maradékokkal készülnek majd a képek. Most még mindig a tartalékból élek.
Viszont a sárgabarack lekvár főzés szezonja még mindig tart. Szerencsére az idén szinte fillérekért lehet kapni a piacon, már szinte ingyen adják. Befőtt és lekvár is készült nálunk. Frissen, forrón kenhetjük akár egy szuper kakaós piskótatekercsre, amit már csak sok csokoládéval kell bevonni.
Így készül a sacher rolád.







Sacher rolád
Hozzávalók 30x25 méretű tortaformához:
4 tojás
3 evőkanál teljes kiőrlésű fehérliszt
3 evőkanál keményítéő
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál nyírfacukor

továbbá:
2 dl sárgabarack lekvár

a csokoládé bevonóhoz:
10 dkg 60% kakaó tartalmú étcsokoládé
75 ml tejszín
2 dkg vaj
a sziruphoz:
30 ml víz
5 dkg nyírfacukor


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét majdnem kemény habbá verjük, ekkor adjuk hozzá a nyírfacukrot és tovább verjük keményedésig. A tojások sárgáját egyesével beletesszük, kikeverjük. A száraz alapanyagot kimérjük, átszitáljuk a felvert habhoz és óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Még forrón eltávolítjuk a sütőpapírt, konyharuhára terítjük, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. 
Ezután kitekerjük, megkenjük vastagon forró sárgabarack lekvárral és feltekerjük.
A csokoládé bevonóhoz elkészítjük a szirupot. A vizet a nyírfacukorral felforraljuk és innentől számolva további 5 percig forraljuk. A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét és addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Ezután elkeverjük benne a vajat, majd a szirupot. Teljesen kihűlni hagyjuk szobahőmérsékletűre. A piskótatekercsre öntjük, elsimítjuk és tálalásig hűtőbe helyezzük. Legalább 1-1,5 órát pihentetjük. Ez idő alatt szépen megdermed a csokoládé mázunk.




3 megjegyzés:

  1. Ó, szegénykém, biztos nagyon elszontyolodtál az eltört kellékek miatt. Sajnálom! :( De biztos hamarosan sok szép és új kinccsel pótolod az eltört készleteidet. ;)
    Ez a Sacher-rolád pedig felettébb gusztusos és biztosan nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen rosszul érintett, ráadásul volt között szép Butlers cucc is. De nézegettem már, hol lehet szólóban szép tányérokat venni, mostmár csak legyen rá időm. :) Az mostanában valahogy elfogy hamar. Egy teljes hétről meg nem is beszélek. Néha olyan, mintha hétfő után már vasárnap következne. Mostmár lelassulhatna egy kicsit az idő múlása.
      A Sacherből pedig küldök még repetát, mert tényleg nagyon finom. :)

      Törlés
    2. Gondolom, a vivrét ismered. Én onnan szoktam rendelni, de néha kicsit hosszúra nyúlik a várakozási idő. Sajnos az is drágább lett, de leárazáskor azért ki lehet fogni klassz darabokat. De most már le vagyok tiltva arról az oldalról, mert lassan ránm szakad a konyhaszekrény. :D
      Bizony, csak úgy rohan az idő, én is csak kapkodom a fejem, és néha azt sem tudom, milyen nap van. Csak úgy suhannak egymás után a te receptjeid is. :D Köszi a repetát a sütiből nagyon finom volt. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...