Édességel kicsit levagyok maradva, pedig nem mondanám, hogy nem eszünk minden héten valami nasit. Sajnos még mindig nem tudok fotózni, egy-két dolog hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a rendes hátterem, illetve költözés alatt, egyetlen egy doboz szakadt szét, persze abba voltok a fotózáshoz szükséges tányérkáim. Hát majdnem a szívem szakadt meg, de túl vagyok rajta, majd gyűjtögetek újra. Úgyhogy megváltam egy pár csodaszép étkészlettől, ezért egyenlőre a maradékokkal készülnek majd a képek. Most még mindig a tartalékból élek.
Viszont a sárgabarack lekvár főzés szezonja még mindig tart. Szerencsére az idén szinte fillérekért lehet kapni a piacon, már szinte ingyen adják. Befőtt és lekvár is készült nálunk. Frissen, forrón kenhetjük akár egy szuper kakaós piskótatekercsre, amit már csak sok csokoládéval kell bevonni.
Így készül a sacher rolád.
Sacher rolád
Hozzávalók 30x25 méretű tortaformához:
4 tojás
3 evőkanál teljes kiőrlésű fehérliszt
3 evőkanál keményítéő
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál teljes kiőrlésű fehérliszt
3 evőkanál keményítéő
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál nyírfacukor
továbbá:
2 dl sárgabarack lekvár
a csokoládé bevonóhoz:
10 dkg 60% kakaó tartalmú étcsokoládé
75 ml tejszín
2 dkg vaj
75 ml tejszín
2 dkg vaj
a sziruphoz:
30 ml víz
5 dkg nyírfacukor
30 ml víz
5 dkg nyírfacukor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét majdnem kemény habbá verjük, ekkor adjuk hozzá a nyírfacukrot és tovább verjük keményedésig. A tojások sárgáját egyesével beletesszük, kikeverjük. A száraz alapanyagot kimérjük, átszitáljuk a felvert habhoz és óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Még forrón eltávolítjuk a sütőpapírt, konyharuhára terítjük, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ezután kitekerjük, megkenjük vastagon forró sárgabarack lekvárral és feltekerjük.
A csokoládé bevonóhoz elkészítjük a szirupot. A vizet a nyírfacukorral felforraljuk és innentől számolva további 5 percig forraljuk. A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét és addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Ezután elkeverjük benne a vajat, majd a szirupot. Teljesen kihűlni hagyjuk szobahőmérsékletűre. A piskótatekercsre öntjük, elsimítjuk és tálalásig hűtőbe helyezzük. Legalább 1-1,5 órát pihentetjük. Ez idő alatt szépen megdermed a csokoládé mázunk.
Ó, szegénykém, biztos nagyon elszontyolodtál az eltört kellékek miatt. Sajnálom! :( De biztos hamarosan sok szép és új kinccsel pótolod az eltört készleteidet. ;)
VálaszTörlésEz a Sacher-rolád pedig felettébb gusztusos és biztosan nagyon finom is. :)
Hát igen rosszul érintett, ráadásul volt között szép Butlers cucc is. De nézegettem már, hol lehet szólóban szép tányérokat venni, mostmár csak legyen rá időm. :) Az mostanában valahogy elfogy hamar. Egy teljes hétről meg nem is beszélek. Néha olyan, mintha hétfő után már vasárnap következne. Mostmár lelassulhatna egy kicsit az idő múlása.
TörlésA Sacherből pedig küldök még repetát, mert tényleg nagyon finom. :)
Gondolom, a vivrét ismered. Én onnan szoktam rendelni, de néha kicsit hosszúra nyúlik a várakozási idő. Sajnos az is drágább lett, de leárazáskor azért ki lehet fogni klassz darabokat. De most már le vagyok tiltva arról az oldalról, mert lassan ránm szakad a konyhaszekrény. :D
TörlésBizony, csak úgy rohan az idő, én is csak kapkodom a fejem, és néha azt sem tudom, milyen nap van. Csak úgy suhannak egymás után a te receptjeid is. :D Köszi a repetát a sütiből nagyon finom volt. :)