Koskacukor: Karácsonyi csokis keksz VKF! 60. fordulóra

2013. december 10., kedd

Karácsonyi csokis keksz VKF! 60. fordulóra

Igaz utolsó pillanatra hagytam, de megérkezett a csupa csoki kekszem, ami nemhogy egészséges, de nagyon finom is. Hogyan varázsoljunk a lakásba 10 perc alatt karácsony illatot? Ezzel a keksszel...
Sokáig válogattam, ugyan melyik lenne a legmegfelelőbb, a marcipános, az aszalt gyümölcsös vagy a csupa csokis. Tegnap előtt illetve tegnap rengeteg kekszet láttam egyszerre a blogger társaimnál. Mindegyiket elfogadtam volna. Szerintem, ha mindegyikből egy-egy darabot beletennénk egy ajándék ládikába isteni kekszes dobozt lehetne készíteni. Valami olyasmit szerettem volna, amibe ha beleharapunk a karácsony jusson eszünkbe, ezt meg máshogy nem lehet elérni, mint a fűszerekkel. Természetesen vannak olyan alapanyagok is, amiket ugyanúgy gyakrabban használunk ilyenkor, de valahogy a szegfűszeg, gyömbér, fahéj keveréke év közben nem igazán kerül elő a kamra polcról.
Nagyon jó kis könyvre bukkantam, tele van csuda jó kekszekkel, mindenkinek csak ajánlani tudom. Martha Stewart's-Cookies című könyvében találtam ezt a receptet. Kicsit bajban voltam a "cup"-okkal, de még jó, hogy van egy mérő poharam amin van cup és oz mértékegység beosztás is, így elég jól boldogultam. Mindent megmértem grammban, így nektek már így írom le a receptet.





Karácsonyi csokis keksz
Hozzávalók (kb. 20 db):
100 g zabliszt
1 púpos kk. őrölt gyömbér
1 kk. fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. reszelt szerecsendió
1/2 ek. holland kakaópor
60 g puha vaj
1 tk. frissen reszelt hámozott gyömbér
2 ek. méz
3 ek. nyírfacukor
1/2 tk. szódabikarbóna
100 g 70%-os étcsokoládé apróra darabolva



Elkészítés:
A lisztet mérjük ki és adjuk hozzá a fűszereket, a kakaóport, a szódabikarbónát és az apróra darabolt étcsokoládét. A vajat keverjük ki a mézzel és a cukorral, reszeljük hozzá a friss gyömbért, majd adjuk a száraz alapanyaghoz. Dolgozzuk jól össze, formáljunk belőle rudat, majd folpackba csomagolva tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap vegyük ki a hűtőből, melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, addig a csokirúd kicsit puhul, így könnyebb lesz felszeletelni. Vágjunk kb. 20 db karikát és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el. Kb. 15 perc alatt süssük meg, amikor már nem olyan fényes a teteje, akkor jó.



2 megjegyzés:

  1. Finom kekszet választottál és leszámítva a pihentetést, hamar meg is van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elég gyorsan kész van. Puha másnap is és az íze.... Imádom a kekszeket :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...