Koskacukor: Milánói makaróni

2013. december 15., vasárnap

Milánói makaróni

Ismét egy egyszerű, szaftos tésztát hoztam, amit annak ellenére, hogy sütőben kell összesütni nagyon gyorsan kész van. Kicsit másabb, mint a hagyományos, mert besamelt készítettem a tetejére, hogy selymesebb legyen a tészta és ne csak azt a hagyományos paradicsom szószos mártást érezzük rajta. Szerintem legközelebb is így fogom elkészíteni.




Milánói makaróni
Hozzávalók (4fő):

35 dkg makaróni 
50 dkg darált sertéshús
só, bors
rozmaring, majoránna, bazsalikom, oregánó
1 üveg sűrű házi paradicsomlé
1 nagy fej vöröshagyma
6 fej gomba

Besamelhez:
5 dkg vaj
3 ek. tk. tönköly liszt
kb. 4-5 dl tej (bevallom én csak öntöttem)
5 dkg parmezán
só, fehérbors, szerecsendió

Tetejére:
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A tésztához forraljuk fel a vizet, majd enyhén sós vízbe főzzük 10 percig.
Addig eltudjuk készíteni a darálthúst és a besamelt is.
A vöröshagymát vágjuk apró kockára, dinszteljük meg olívaolajon illetve szórjuk meg egy kis sóval. Ezután mehet rá a darálthús, amikor már kifehéredett fűszerezhetjük. Pirítsuk egy kicsit még, majd öntsük fel a paradicsomlével és addig főzzük, amíg egy kicsit nem sűrűsödik be.
A gombát pucoljuk meg, a szára rajta maradhat és vágjuk karikára.
A besamelhez a vajat olvasszuk fel, szórjuk meg liszttel, majd annyi tejet adjunk hozzá apránként, amíg egy közepes puding állagot nem érünk el. Ne legyen nagyon sűrű, mert a sajttól még sűrűsödni fog. Amikor kész sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele szerecsendiót, majd keverjük hozzá a reszelt parmezánt.
Mehet a jénaiba a rétegezés. Az aljára tegyünk egy kis paradicsomos húst, mehet rá a tészta, a hús és a gombának a fele, majd egy újabb ugyanilyen réteg következik. A végén meglocsoljuk besamellel, ha közben nagyon besűrűsödött volna, akkor egy kis tejjel lazítsunk az állagán. A tetejét szórjuk meg rendesen reszelt sajttal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük addig, amíg nem lesz aranyszínű a teteje. Akinek van lehetősége rágrillezheti, hogy jó ropogós legyen a sajt a tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...