Koskacukor: Lencsesaláta

2013. december 30., hétfő

Lencsesaláta

Lassan elmúlik ez az év is és kezdetét veszi egy új év. A szilveszteri babonák szerint nem mindegy milyen étellel kezdjük az évet. Nem szabad halat és baromfit enni, viszont sertést sok lencsével annál inkább. Nálunk is hagyomány, hogy az év első napján valamilyen formájában asztalra kerül. Anyukám legtöbbször lencsefőzeléket készített, de készülhet leves vagy saláta formájába is.
Kicsit besokalltam már a karácsonyi menüvel, így most egy kis lencsesalátával kísérleteztem, de elsejére főzelék is készül nálunk füstölt oldalassal.
Kétféleképpen készítettem el, egyik egy kicsit light-osabb verzió ecetes-mézes, a másik pedig tejfölös-majonézes mártásban pihent egy éjszakát.





Lencsesaláta:
Hozzávalók:
30 dkg lencse
4 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
szemes bors


Továbbá:
Ecetes-mézes verzióhoz:
2 dl víz
1 tk. méz
1-2 ek. fehérborecet
só, bors
1/4 lilahagyma






Tejfölös-majonézes verzióhoz:
2 dl tejföl
2 ek. majonéz
1 ek. mustár
só, bors
1 tk. citromlé
1/4 lilahagyma




Elkészítés:
2 nappal korábban érdemes elkezdeni a készülődés. Először is áztassuk be egy éjszakára a lencsét.
Másnap főzzük meg, engedjük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Tegyük hozzá a megpucolt fokhagymát, a babérlevelet, pár szem borsot és sózzuk meg. Főzzük puhára, de vigyázzunk nehogy szétfőljön. Kb. 20 perc kell neki.
Szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni.
Készítsük el az ecetes-mézes levet illetve a tejfölös-majonézes mártást. Felezzük meg a lencsét és adjuk hozzá. jól keverjük el, majd mehet is a hűtőbe egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...