Koskacukor: Indiai csirkefasírt, sütőtökös burgonyapürével és cékla chutneyval

2015. november 18., szerda

Indiai csirkefasírt, sütőtökös burgonyapürével és cékla chutneyval

Korábban már bevetésre került a csirkecombból készült darálthús, ami nagyon ízlett nekünk. A másik amire rászoktam, hogy egészben megfőzöm a csontos csirkemellet, kevés fűszerrel és zöldséggel, mintha levest főznék. És a későbbiekben ezt használom fel. Tökéletes salátához, tésztás ételekhez és még fasírtot is készíthetünk belőle. Lehet először soknak tűnik a burgonya benne, de ez nem kimondott az a fajta fasírt, amihez mi szoktunk. Inkább egy indiai stílust ötvöz, ami nem tartalmaz sok húst, helyette inkább a fűszerek dominálnak. Ehhez nagyon jól illik a sütőtökös burgonyapüré és a cékla chutney.... erről már nem is beszélek. Isteni lett! Jobb, mint a hagyományos savanyított. Ilyet kell még csinálnom. Magába is isteni, de reggelire vagy saláta kiegészítőjeként is el tudom képzelni. Cékla, de akár nem cékla kedvelőknek is ajánlom!








Indiai csirkefasírt, sütőtökös burgonyapürével és cékla chutneyval
Hozzávalók:
Indiai csirkefasírthoz (4 személy részére):
50 dkg főtt csirkemell
30 dkg főtt burgonya
2 szál főtt répa
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál koriander
2 evőkanál friss petrezselyem
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

továbbá:
2 tojás
zsemlemorzsa
teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
olaj a sütéshez

Sütőtökös burgonyapüréhez:
50 dkg héjában főtt burgonya
30 dkg sült sütőtök
só, bors
szerecsendió
2 dl tejföl

Cékla chutneyhoz:
1 kg cékla
2 fej lilahagyma
2 édes alma
1 dl vörösborecet
1 dl balzsamecet
2 evőkanál olívaolaj
1 narancs frissen facsart leve
1 szál rozmaring
1 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál só

Elkészítés:
A csirkefasírt elkészítése nagyon egyszerű. Fontos, hogy a csirkemell, a répa és a burgonya is legyen teljesen kihűlve. Tegyünk mindent késes robotgépbe (amennyiben nem fér bele, akkor inkább két részletben csináljuk) és turmixoljuk addig, amíg egyneművé nem válik. Amennyiben szükséges ízesítsük még és jól dolgozzuk össze. Formáljunk kisebb pogácsákat és panírozzuk be. Hevítsünk fel annyi olajat, hogy kb. 1/3-ig ellepje a fasírtokat. Helyezzük bele, majd süssük meg magas hőmérsékleten mind a két oldalát. Sokáig nem szükséges benne hagyni, hiszen semmi nyers nincs benne.
A főtt burgonyát törjük össze a sült sütőtökpürével, keverjük ki tejföllel és ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval.
A céklát és az almát hámozzuk meg, daraboljuk kisebb kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, aprózzuk fel. Tegyünk mindent egy fazékba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és fedő alatt hagyjuk a céklát puhulni. Figyeljünk arra, hogy akkor kész, amikor még éppen egy picit roppan, de már puha.
Hagyjuk kihűlni tálalás előtt. Üvegben lezárva akár egy hétig is eláll hűtőbe helyezve.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...