Koskacukor: Kakaós kenyér aszalt szilvával és dióval

2015. november 30., hétfő

Kakaós kenyér aszalt szilvával és dióval

Korábban már vendégeskedtem a Kifőztük magazinban, de a decemberi szám megjelenésétől az én receptjeimet is olvashatjátok. Örültem ennek a felkérésnek, mert megtiszteltetésnek és elismerésnek tekintem. Nagyon szeretek főzni és fotózni illetve recepteken gondolkodni, újakat kipróbálni, amit szívesen megosztok, hátha más is bátorságot gyűjt újabb ételeket kipróbálni.
Egyre közeledünk a karácsonyhoz, amikor jönnek a sütögetések. Édességek, kalácsok, kenyerek, bejglik és a különböző ételekről nem is beszéltünk még. Süthetünk akár ajándékba is.
Kakaós, diós, aszalt szilvás kenyérkém nagyon szép ajándék lehetne, de édes kalács vagy panettone helyett is megsüthetjük. Pirítva, vajjal és mézzel vagy különleges lekvárral felülmúlhatatlan.








Kakaós kenyér aszalt szilvával és dióval
Hozzávalók 1 kenyérhez:
20 dkg durum liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg világos rozsliszt
1,5 dkg holland kakaópor
2,5 dl víz
1 dl langyos tej
1 dkg élesztő
1 teáskanál méz
7 g só
6-7 szem darabolt aszalt szilva
3 evőkanál durvára darabolt dió

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a mézet, majd 15 percet pihentetjük.
A liszteket kelesztőtálba mérjük, belevegyítjük a kakaóport és a sót. A felfuttatott élesztővel és a vízzel rugalmas, kissé lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen kézzel kicsit kinyújtjuk, ellapítjuk és megszórjuk az aszalt szilvával és dióval. Feltekerjük, óvatosan hengert formálunk belőle úgy, hogy a végei egy kicsit hegyesek legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét éles késsel S alakban bevágjuk.
Miközben pihentetjük, előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
A megkelt tésztát forró sütőbe helyezzük, aminek az aljára egy vízzel teli edényt helyezünk. 10 perc után a hőmérsékletet 180°C-ra mérsékeljük és így sütjük további 35-40 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...