Koskacukor: Lemon Curd Tiramisu

2015. november 15., vasárnap

Lemon Curd Tiramisu

Ismét eltelt egy év és egy évvel öregebbek lettünk. Szerencsések vagyunk, mert egy hét van közöttünk, így egyszerre ünnepelhetjük a szülinapunkat. Idén kicsit másként alakult, így most annyira nem ünnepeltünk. Azért a szülinapi torta elmaradhatatlan. Kb. két hete említette Balázs, hogy mikor csinálok újra olyan citromos krémet, amit tavaly. Ez lenne a Meyer citromos Lemon Curd. Most sima citromból készült és más arányokkal. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a citromos sütiket, mert eteti magát. Habkönnyű és a savanykás íze miatt egyáltalán nem telít. Inkább nyári, mint téli süti, de szerintem ezen nem veszekszik senki. :) Ma már elmondhatom, hogy jövőre 30 leszek. Kicsit komolynak tűnik, de nem szaladok előre ennyire, hiszen az elkövetkezendő egy évben bízom benne, hogy sok pozitív dolog fog érni.











Lemon Curd 
Hozzávalók (500 ml-hez):
100 ml citromlé
3 L-es tojás
150 g nyírfacukor
125 g kockára vágott, szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:
Forraljunk fel vizet, vegyünk elő egy tálat, amit a gőz fölé tudunk helyezni.
A tojásokat üssük a tálba, adjuk hozzá a cukrot és a frissen facsart citrom levét, amit érdemes átszűrni a magok miatt. Folyamatos habverés mellett főzzük fel gőz felett 85°C-ra. Amennyiben nincs hőmérőnk, akkor úgy tudjuk eldönteni, hogy egészen be fog sűrűsödni, mint egy sodó. A forró vizet figyeljük, hogy ne lobogjon nagyon, mert ha nagyon felforrósodik a tál, könnyen elkészíthetünk egy édes rántottát. :)
Amikor kész vagyunk, helyezzük hideg vízbe a tálat és hűtsük vissza 50°C-ra. Ekkor adjuk hozzá a vajat 2-3 részletbe. Keverjük addig, amíg fel nem olvad teljesen. Tegyük lezárható üvegekbe. Miután kihűlt tároljuk hűtőbe felhasználásig, maximum 3-4 napig.

Lemon Curd Tiramisu
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
250 ml Lemon Curd 
500 g mascarpone
3 tojás
2 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
6 lapzselatin

400 g babapiskóta

Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A tojások sárgáját gőz felett verjük fel a vaníliás cukorral. Akkor jó, amikor teljesen kifehéredett, a cukor is elolvadt teljesen. A fehérjét verjük habbá a nyírfacukorral. A lapzselatinokat áztassuk be.
A felvert tojássárgáját keverjük ki krémesre a mascarponéval, majd adjunk hozzá kb. 2 dl Lemon Curd-t. A tojásfehérje habot 2 részletbe forgassuk bele.
A lapzselatint vegyük ki a vízből, nyomkodjuk ki. 3-4 evőkanál vizet melegítsünk fel, adjuk hozzá a zselatint, majd lassú tűzön folyamatosan kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad. Ne forraljuk fel!
A krémből adjunk hozzá 3-4 evőkanállal, alaposan keverjük el, majd az egészet öntsük a többihez. Jól forgassuk bele.
A tortaformát tegyük ki körbe babapiskótával, az aljára is jusson bőven. Ezután jöhet egy réteg krém. Egy réteg babapiskóta és még egy réteg krém. Ismét egy réteg babapiskóta és a végére egy vékonyabb réteg krém a maradék Lemon Curd-vel elkeverve. Így a teteje intenzívebben citromos lesz.
Díszíthetjük citromkarikával, mentával!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...