Koskacukor: Paradicsomos pácban sült kecskecomb, parmezános sült polentával és balzsamecetes sült kelbimbóval

2015. november 22., vasárnap

Paradicsomos pácban sült kecskecomb, parmezános sült polentával és balzsamecetes sült kelbimbóval

Anyu múltkor megajándékozott minket egy 2,5 kg-os kecskecombbal. Hmmm... mit is kezdjek vele? Az egy dolog, hogy mind a ketten nagyon megörültünk neki, mert szeretjük, de elég nehéz kitalálni rá valami jó receptet. Azt tudjuk róla, hogy édes hús és nem minden fűszer illik hozzá. Valamilyen jó pácot kellene készíteni... Azt nem mondom, hogy felütöttem a szakácskönyvet vagy böngésztem volna a neten, mert már korábban keresgéltem a kecskehúshoz receptet és eléggé szűkös volt a választék. Az emberek nagy többsége nem készít flancos kaját a kecskehúsból... Mit akarok már megint én? Addig, addig töprengtem, amíg eszembe jutott, hogy a paradicsom és a vörösbor az bizony biztosan illene hozzá. Egy pár fűszer, hagyma, gyorsan összekeverni bedörzsölni és már mehet is a hűtőbe és éjszakára. Másnap beizzítottam a sütőt és 4 óra hosszán keresztül viszonylag alacsony hőmérsékleten omlósra sütöttem. Jelzem! Isteni lett!!! A parmezános sült polenta és a balzsamecetes kelbimbó pedig tökéletes kiegészítése volt.







Paradicsomos pácban sült kecskecomb, parmezános sült polentával és balzsamecetes sült kelbimbóval
Hozzávalók:
Paradicsomos pácban sült kecskecombhoz:
2,5 kg egész kecskecomb
4 dl házi sűrű paradicsomlé
40 dkg darabolt konzerv paradicsom
2 dl vörösbor
3 evőkanál balzsamecet
15 levél bazsalikom
2 szál rozmaring
3 teáskanál majoránna
frissen őrölt bors
2 teáskanál só
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika

Parmezános sült polentához:
4 dl tej
4 dl víz
4 dl kukoricadara
3 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
parmezán

Balzsamecetes sült kelbimbóhoz:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál balzsamecet
só, bors
50 dkg kelbimbó

Elkészítés:
Először készítsük el a kecskecombhoz a pácot. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd egészen apró kockára. A fokhagymát nyomjuk össze egy késsel vagy a tenyerünkkel és daraboljuk fel. Öntsük rá a konzerv darabolt paradicsomot, a házi paradicsom levet, a vörösbort és a balzsamecetet. Ízesítsük fűszerekkel: fűszerpaprikával, friss bazsalikommal és rozmaringgal, sóval és borssal illetve majoránnával. A kecskecombot helyezzük egy magas falú, viszonylag nagyobb tepsibe. Öntsük rá a pácot, jól dörzsöljük bele, majd takarjuk le alufóliával és helyezzük a hűtőbe egy éjszakára. 
Másnap előmelegített 170°C-os sütőbe kb. 4 óra alatt készre sütjük. Közbe érdemes egyszer-kétszer meglocsolni a saját szaftjával. A fóliát ne távolítsuk el sütés közben, mert akkor kiszárad! Nagyon sűrű, krémes szaftja lesz, amit tálalásnál felkínálhatunk a hús mellé.
A köretet a következőképpen készítsük el. A vizet és a tejet forraljuk fel. Közben ízesítsük sóval és borssal. Öntsük bele a kukoricadarát és addig főzzük, amíg egészen sűrű nem lesz.
Egy 30x20 cm nagyságú tepsit kibélelünk fóliával. Öntsük ebbe a kész polentát, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Borítsuk ki az asztalra, távolítsuk el a fóliát, majd fánk szaggató segítségével szaggassunk nagyobb korongokat. Felhevített olívaolaj és vaj keverékébe süssük meg hirtelen mind a két oldalát. Szedjük tányérra, majd szórjuk meg bőségesen parmezánnal.
A kelbimbót pucoljuk meg, vágjuk le a véget és szeljük ketté. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal, balzsamecettel és szórjuk meg sóval, borssal. Spricceljük meg alaposan vízzel. Előmelegített 180°C-os sütőbe 20-30 perc alatt készre sütjük.
A comb miután egy picit kihűlt, felszeleteljük, parmezános polentával és balzsamecetes kelbimbóval tálaljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...