Koskacukor: Tönköly pizza, besamel mártással és sült császárszalonnával

2015. november 21., szombat

Tönköly pizza, besamel mártással és sült császárszalonnával

Azt hiszem régen sütöttem pizzát és volt is rá igény, hogy újra betoljunk egyet a sütőbe. Igaz ez még múlt héten történt, de most sikerül megosztani veletek a receptet. A tészta szokásos, bár sokszor érzésre szoktam csinálni, a lényege az, hogy sütés előtt legalább 4-6 órára helyezzük hűtőbe a tésztát. A szélét picit visszahajtottam, egyébként szép vékonyra nyújtottam. A ropogós széle nagyon vonzó és jó utoljára hagyni, elropogtatni. A feltéthez az ötletek természetesen nem tőlem jöttek, mint ahogy látszik is, hogy csupa pasis alapanyagok került a tésztára. Kár, hogy a pizzával nem lehet fogyni... :) Egy jó bor kell már csak hozzá és indulhat az este!












Tönköly pizza, besamel mártással és sült császárszalonnával
Hozzávalók:
Tésztához ( 40 cm átmérőjű pizzához):
35 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 dkg élesztő
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 g só
2 dl hideg víz

Besamel mártáshoz:
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
só, bors
szerecsendió

Továbbá:
15 dkg reszelt mozzarella
30 dkg sült császárszalonna
1 fej lilahagyma
2 főtt tojás
csemege uborka

Elkészítés:
A lisztet mérjük ki dagasztó tálba. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót az olívaolajat, majd a hideg víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tisztát. Helyezzük kelesztő tálba és tegyük a hűtőbe 4-6 óra hosszára.
A besamel mártáshoz olvasszuk fel a vajat, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd szép lassan öntsük fel a tejjel. Közben figyeljünk arra, hogy mindig csomómentes maradjon. A végén ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval.
Miközben a tészta a hűtőbe pihen főzzük meg a tojást, a sajtot reszeljük le és a kockára vágott császárszalonnát süssük zsírjára.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 50 cm átmérőjű kör alakúra. A szélét körben hajtsuk vissza. Helyezzük át sütőpapírral bélelt gáztepsire.
Kenjük meg a tésztát besamel mártással, szórjuk bőségesen reszelt mozzarellával, sült császárszalonnával, lilahagymával és felkarikázott főtt tojással, csemege uborkával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...