Koskacukor: Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal

2016. július 17., vasárnap

Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal

Még mindig azt mondom a házi hamburgernél nincs is jobb! Oké, rendben van nyíltak az utóbbi időben olyan éttermek, ahol kézműves hamburgert lehet kapni, ami tényleg nagyon finom és igen, van benne hús, mellé normális sült burgonyát adnak, de annak az árából azt hiszem kétszer ekkora adagot készítek, nem beszélve arról, hogy hányan ülünk be. Jó egyszer-egyszer megengedi az ember magának, de ha gondolok egyet és én ezt szeretnék enni, vagy éppen Balázs, akkor nem ülünk be az autóba és utazunk át Szegedre, hanem inkább rászánok egy szombat délutánt és elkészítek egy ilyen fincsi hamburgert. Amúgy meg a jól edzett háziasszonyoknak nem is olyan sok idő, mert ebéd készítés közben már délelőtt előkészülhetünk erre is. Estére már csak a húspogácsa sütése és a sajtok grillezése marad, na meg az összeállítás. Számos variáció van már a blogomon és tuti, hogy nem ez az utolsó.
Egyébként, ha nem kapnátok zöld pestot, akkor arra is van receptem, amit itt és itt találhattok.








Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal
Hozzávalók 6 személy részére
a hamburger zsemléhez
20 dkg fehér liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
a tetejére
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej

a lilahagyma lekvárhoz
80 dkg lilahagyma
50 ml olívaolaj
1 dl bazsamecet
1 dl száraz vörösbor
3 szál kakukkfű
1 evőkanál méz

frissen őrölt bors

a húspogácsához
40 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
só, bors
olívaolaj

a zöld pestos joghurthoz
2 dl joghurt
1 evőkanál zöld pesto
2 teáskanál majonéz
1 evőkanál citromlé

frissen őrölt bors

továbbá
6 karika grill sajt
2 paradicsom
1 paprika
18 szelet uborka

Elkészítés:
Először kezdjük a zsemlékkel. A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk két tojás sárgáját, a sót, a cukrot, az olívaolajat és az olvasztott vajat. Langyos tej segítségével összeállítjuk a tésztát, majd rugalmas, fényes tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. 6 egyenlő részre osztjuk, nagyobb, kissé lapos zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. A tojássárgáját tejjel felverjük, megkenjük mindegyik zsemle tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőbe 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A lilahagyma lekvárral folytatjuk. A hagymákat megpucoljuk, ketté vágjuk és felkarikázzuk. Olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a mézet, a kakukkfüvet, a sót és a borsot, majd felöntjük balzsamecettel és vörösborral. Fedő alatt puhára pároljuk, akkor jó, amikor már szinte elfőtte a levét.
A húspogácsához a kétféle darált húst összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Jól ellapítjuk, kevés olívaolajon grill serpenyőben vagy panini sütőre helyezve, lenyomva mindkét oldalát készre sütjük. Ezután jöhetnek a sajtok is.
A hamburger bucikat kettévágjuk panini sütőre helyezve, lenyomva megpirítjuk.
A zöldségeket felkarikázzuk.
A zöld pestos joghurt alapanyagait kimérjük, összekeverjük.
Összeállításnál a hamburger zsemle aljára kerül az ubroka és a paprika, ezt követi a húspogácsa, a lilahagyma lekvár és a grillezett sajt. Végül paradicsommal és zöld pestos joghurttal koronázzuk. A tetejét hamburger zsemle teteje borítja, végül hurkapálcával átszúrjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...