Koskacukor: Almás palacsinta vaníliakrémmel

2016. október 19., szerda

Almás palacsinta vaníliakrémmel

Szerintem eléggé látszik, hogy szeretjük a palacsintát. Amennyiben sütésére adom a fejemet, ritkán készítem a hagyományos változatot, amikor úgy kerül az asztalra, hogy lekvár kenjük meg vagy kakaóval, fahéjjal szórjuk. Általában van egy kis csavar a töltelékben vagy éppen a tésztában. Itt most mindkettőnél bealakítottam. Érdemes kipróbálni, mert isteni és ráadásul még kalóriával sem büszkélkedik, főleg, hogy egy darabbal már jóllakunk. :)
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.








Almás palacsinta vaníliakrémmel
Hozzávalók 6 db-hoz
a palacsintatésztához:
4 tojás
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 dkg étkezési keményítő
4 dl tej
1 alma tisztítva, lereszelve
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál nyírfacukor
1 csipet só
a sütéshez:
3 dkg olvasztott vaj

a vaníliakrémhez:
2 tojássárgája
3 evőkanál nyírfacukor
25 dkg mascarpone
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

a tálaláshoz:
4 evőkanál nyírfaporcukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A palacsintatésztához kimérjük a liszteket, elvegyítjük bennük a keményítőt és a sót. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral, hozzáadjuk a tejet, az almát és a citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Hűtőbe tesszük 30 percre.
A krémhez a tojások sárgáját gőz felett kihabosítjuk a nyírfacukorral. Akkor jó, amikor már csípi az ujjunkat a meleg, és a nyírfacukor is teljesen elolvadt. Hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliát, majd krémesre keverjük.
A palacsintasütőt kikenjük vajjal, felhevítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró. A tésztát jól átdolgozzuk, majd 1 nagy merőkanálnyit a serpenyőbe kanalazunk belőle. Eloszlatjuk, pár perc után a palacsintát lapáttal megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük. Vaníliakrémmel megtöltjük, háromszögre hajtjuk, végül fahéjas nyírfaporcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...