Koskacukor: Gombás lepénykenyér

2016. október 3., hétfő

Gombás lepénykenyér

Tudom, nem mindenki gomba rajongó. Balázs sem az... :) képes kiválogatni bármiből, ha véletlen illetve direkt gombát főznék valamibe. Szerinte nincs íze, amivel azért nem értek egyet, így hát minek egye. De, ha nincs íze, akkor nem mindegy, hogy benne marad az a gomba vagy sem? Persze ez egy olyan kérdés, amire konkrét értelmes választ még soha nem kaptam. Tehát az utóbbi pár évben már nem is erőlködöm. Így vagyok sokszor a répával és a brokkolival is, amit csak turmixolva levesbe hajlandó megenni. Illetve azért még tudnám sorolni, de szerencsére nem olyan sok van belőle. A lényeg, ami a lényeg, hogy ez a gombás lepénykenyér bizony magamnak készült. Neki hagymás-baconos verzióba sütöttem. Ez csupán egy ötlet azoknak a családoknak, ahol megoszlik a gombát szeretem, nem szeretem vélemény. :)
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.







Gombás lepénykenyér
Hozzávalók 6 db-hoz
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1,5-2 dl víz

a raguhoz:
50 dkg csiperke
1 vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt tárkony
frissen őrölt bors


továbbá:
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A lepényekhez a liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a sót és az olajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas, kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket 15-18 cm hosszúra, ovális alakúra nyújtjuk. Száraz serpenyőben mindkét oldalukat készre sütjük, tálalásig melegen tartjuk.
A gombát és a vöröshagymát megpucoljuk, feldaraboljuk. Az utóbbit olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, felöntjük a borral, majd kakukkfűvel, tárkonnyal és borssal fűszerezzük. Puhára pároljuk, a végén sóval ízesítjük. A lepényekre kanalazunk a gombás raguból, megszórjuk sajttal, és melegen tálaljuk.

Tipp: ízlés szerint előmelegített, 200 fokos sütőben pár perc alatt rá is olvaszthatjuk a sajtot a lepényekre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...