Koskacukor: Libatepertős kifli

2016. november 21., hétfő

Libatepertős kifli

Márton nap ide vagy oda, az idén is sikerült végül valami libaságot sütnöm. Kicsit késve, a múlt heti szülinapozás miatt, de végül csak bepótoltam. Nem akartam pogácsát sütni reggelire, mert kettőnk közül inkább csak Balázs szereti, ezért egy fantasztikus réteges kiflit tettem az asztalra. Illatozott a libatepertőtől és egyszerűen nem is hiányzott hozzá semmi. Egy bögre forró tea és tudom nem mindenki szeret reggelire gyümölcsöt enni, pedig én azt választottam hozzá. Aki kicsit jobban szeret lakomázni, az bátran választhat hozzá különböző sajtokat, kolbászokat, házi sonkákat.







Libatepertős kifli
Hozzávalók 8 db-hoz
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg rozsliszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál kefír
2 evőkanál olvasztott libazsír
2,5-3 dl víz
1 teáskanál só

továbbá:
20 dkg darált libatepertő
frissen őrölt bors


tetejére:
1 tojás

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kefirt, a libazsírt és a sót, majd annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjunk dagasztani belőle. Lisztezett kelesztőtálba helyezzük és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 5 mm vékonyra. A darált libatepertőt elosztjuk, majd elsimítjuk. Ekkor enyhén megsózzuk és megszórjuk borssal. A tésztát behajtjuk, balról jobbra középre, majd egymásra. Ezután fentről le a tészta 1/3-ig, és fentről a tetejére. Visszahelyezzük a tálba, 30 percet pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd még egyszer megismételjük 30 perces kelesztés után. Utoljára visszahelyezzük, 30 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Amikor dolgozunk vele, ügyeljünk arra, hogy a tészta ne szakadjon el. Próbáljuk meg olyan 2-3 mm vékonyra nyújtani. Osszuk el 8 egyenlő részre, tekerjük fel, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarva, duplájára kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, előmelegített 200 fokos sütőbe, 25 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...