Koskacukor: Narancsos tiramisu és réteges dió torta

2016. november 16., szerda

Narancsos tiramisu és réteges dió torta

Nem is olyan rég töltöttük be mind a ketten azt a bizonyos 30-at. Igazából semmilyen változás nem történik ilyenkor, csupán már nem a huszonévesek korosztályához tartozunk. De miért is keserednénk el, nem foglalkozunk ezzel. Családiasan megtartottuk a hétvégén egy fantasztikusra sikerült tyúkhúslevessel és bográcsos 55 töltelékes töltött káposztával. A tortákért én voltam a felelős és azt hiszem meglátszódik mindkettőn, hogy szívből készült. Az ajándékunk egy csodálatos gardrób szekrény, ami másnap meg is érkezett. A fiúknak adott egy kis fejtörést, de már bepakoltam és hihetetlen számomra, hogy mennyi minden befért, és még mindig van hely. Az, hogy mit tartogat még számunkra rögtön a 30-as évek első éve, az maradjon még meglepetés.
Sajnos szeletelve nem tudtam lefotózni a tortát, de gyönyörű, úgyhogy nem hagyom meg magamnak, elárulom, hogyan is készült.







Narancsos tiramisu
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a vaníliás piskótához:
5 dkg liszt
4 dkg keményítő
késhegynyi szódabikarbóna
9 dkg cukor
2 teáskanál vanília kivonat
3 tojás
2 evőkanál hideg víz

a krémhez:
75 dkg mascarpone
6 tojás
25 dkg cukor
4 evőkanál narancslekvár
2 narancs reszelt héja
2 dkg zselatin
5 evőkanál víz

továbbá:
2 evőkanál narancslekvár
1 evőkanál holland kakaópor
50 dkg babapiskóta
1 narancs leve
amaretti keksz
1 szeletelt narancs

Elkészítés:
A piskótához kimérjük a lisztet és a keményítőt, elvegyítjük benne a szódabikarbónát.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vanília kivonatot, majd összekeverjük pár mozdulattal. A kimért száraz alapanyagot hozzászitáljuk, óvatosan beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egyenletesen elkenjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe, 20 perc alatt (Tűpróba!) készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáját a cukorral, gőz felett 80 fokig hevítjük, folyamatos keverés közben. A fehérjét pedig kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk több részletben a mascarponét, a narancslekvárt, a narancs reszelt héját, végül a felvert habot. A zselatint, víz hozzáadásával  felolvasztjuk, a krémből 4-5 evőkanállal beleteszünk és simára keverjük. Az egészet a krémhez adjuk, majd hűtőbe helyezzük 30 percre. A kihűlt piskótából körbe annyit levágunk, hogy visszatudjuk helyezni a tortaformába és köré tudjuk állítani a babapiskótákat. Miután ezzel megvagyunk, megkenjük narancslekvárral a vaníliás piskótát, a krém felét elsimítjuk, majd a narancslében megforgatott kimaradt babapiskótát elhelyezzük rajta. Erre kanalazzuk a krém másik felét, amiből hagyunk egy keveset a díszítéshez. Habzsákba töltjük és körbe díszítjük. Holland kakaóporral megszórjuk. Az Amaretti kekszeket a habcsúcsokon elhelyezzük, körbe narancs szeletekkel díszítjük. Egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.









Réteges dió torta
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a kakaós piskótához:
5 dkg liszt
4 dkg keményítő
1 evőkanál holland kakaópor
egy késhegynyi szódabikarbóna
3 tojás
9 dkg cukor
2 evőkanál hideg víz

a kávés piskótához:
5 dkg liszt
4 dkg keményítő
1 evőkanál instant kávépor
egy késhegynyi szódabikarbóna
3 tojás
9 dkg cukor
2 evőkanál hideg víz

a diós piskótához:
4 dkg liszt
2 dkg keményítő
4 dkg darált dió
egy késhegynyi szódabikarbóna
3 tojás
9 dkg cukor
2 evőkanál hideg víz

a diókrémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
8 dl tej
15 dkg cukor
2 teáskanál vanília kivonat
50 dkg mascarpone
25 dkg darált dió

továbbá:
4 evőkanál csokiszirup
6 evőkanál karamell (só nélkül készítve)

a díszítéshez:
darált dió
csokiszirup
karamell

Elkészítés:
A piskóták készítésénél hasonlóan járunk el, mint fentebb a vaníliás esetében. Mindegyiket egyesével megsütjük és rácsra helyezzük.
A krémhez a pudingport kikeverjük 2 dl tejjel, a maradékot felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a kikevert pudingport és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Vanília kivonattal ízesítjük, lefedve teljesen kihűtjük. Ezután adjuk hozzá először a mascarponét, csomómentesre keverjük és végül a darált diót.
A csokiszirupot és a karamellt korábbi bejegyzések alapján elkészítjük. Ez esetben a karamell készítésénél a sót (fleur de sel-t) kihagytam.
A torta összeállítása következik. Alulra kerül a kakaós piskóta, erre kenjük a csokiszirupot, majd a krém 1/3-át egyenletesen elosztjuk. A következő a kávés piskóta és a karamell, majd a krém másik 1/3 része. Az utolsó a diós lap, amire éppen csak annyi krémet teszünk, hogy bevonjuk vele a torta tetejét illetve az oldalát. A maradékot habzsákba töltjük és körbe díszítjük. A végén megszórjuk darált dióval, meglocsoljuk csokisziruppal és karamellel.
Fontos, hogy mindvégig a csokiszirup és a karamell szobahőmérsékletű legyen, mert így sokkal könnyebb vele dolgozni.
Tálalás előtt legalább 3-4 órára hűtőbe helyezzük, de a legjobb egy éjszakára.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...