Egyébként számos változata van és sok helyen máshogy is nevezik, közismert neve még a tócsni vagy a lapcsánka, röszti, de ahogy eltérő a neve, úgy máshogy is készítik.
Sajtos, tejfölös prósza
Hozzávalók (4 db):
300 g burgonya
100 g tk. tönköly búzaliszt
250 ml aludttej
1 kk. só
1 kis marék apróra vágott snidling
kevés olívaolaj
Tetejére:
tejföl
sajt
Elkészítés:
A burgonyát reszeljük le sajt reszelőn, majd rögtön tegyük az aludt tejbe. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, de ez lehet akár vörös-, lila- vagy akár medvehagyma is.
Kenjünk ki vékonyan olajjal egy palacsinta sütőt, majd miután felhevült tegyünk egy merőkanállal a közepére. Habkártya segítségével simítsuk el egyenletesen és süssük készre mind a két oldalát hasonlóan, mintha palacsintát sütnénk, csupán egy kicsit több időre van szükség. Kettéhajtva, tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal tálaljuk.
Nagyon étvágygerjesztő ez a finomság. Még én sem kóstoltam sohasem. Már csak egy kérdésem lenne, hogy az aludttejet Te készítetted házilag? Sürgősen fel kell kutassak egy házi tej lelőhelyet itt a közelben :-)
VálaszTörlésKöszi szépen! Igazából anyunál pont volt és kértem tőle, de annyit szokott csinálni, hogy a házi tejet kisebb üvegekbe teszi és kint hagyja a konyhába, míg meg nem alszik, ezután hűtőbe tárolja. Allergiás a bolt tejre, igazából szerintem a benne lévő tartósító szerre és ő többnyire csak házi tejtermékeket eszik. Így nála mindig van. De tényleg egyszerű és most megint meleg lesz, úgyhogy pont aktuális lesz. ;)
TörlésKöszi, mindenképpen kipróbálom ha kapok házi tejet :-)
TörlésSzerintem tuti ízleni fog, és feltétlen házi aludttejjel próbáld ki! Szerintem úgy az igazi. Már anyumnak mondtam, hogy hétvégére kérek egy adaggal. :)
TörlésHű, istenien néz ki, nem ettem még én sem, de vittem a receptedet, lehet ez lesz a holnapi reggelink:-)))))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, egyébként tényleg nagyon gyorsan kész van, ideális reggeli. :)
TörlésMásmilyen liszttel is jó? Nagyon guszta.
VálaszTörlésTermészetesen bármilyen liszttel jó, még ha valaki paleozik akkor akár tökmag liszttel is nagyon finom lehet. :)
Törlés