Hozzávalók (8 nagyobb kockához):
Tésztához:
300 g tk. tönköly búzaliszt
200 g túró
1 kk. só
1 tojás
1,5 dl langyos tej
1 tk. + 2 ek. cukor
15 g élesztő
30 g szobahőmérsékletű vaj
Töltelék:
300 g túró
1/2 rúd vanília kikapart belseje
1 tojás sárgája
2 ek. cukor
300 g meggy
1/2 citrom reszelt héja
szárított levendula
Tetejére:
1 tk. tojás + 2 ek. víz
Elkészítés:
Először is készítsük el a tésztát. Adjuk a langyos tejhez az élesztőt és az egy teáskanál cukrot, keverjük el, majd hagyjuk 15 percig, amíg fel nem fut.
A lisztet mérjük ki egy tálba, tegyük hozzá a túrót, a sót, a cukrot, a tojást (1 teáskanállal tegyünk félre) és a felfuttatott tejet. Jól gyúrjuk össze, majd kelesztő tálba tegyük a hűtőbe 40 percre.
Nyújtsuk ki 30x40 cm-es nagyságúra, majd kenjük meg vajjal. Hajtsuk be balról jobbra, majd jobbról balra az előző hajtás tetejére, fordítsuk el 90°-al, majd kenjük meg ismét vajjal, de most balról jobbra és jobbról balra a közepéig és hajtsuk össze. Helyezzük vissza a kelesztő tálba és tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Ezt ismételjük meg még egyszer.
Közben a töltelékhez a túrót keverjük ki a tojás sárgájával, a vanília rúd kikapart belsejével, a tojással és a citrom reszelt héjával. A meggyet pedig magozzuk ki.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát és nyújtsuk ki 30x30 cm nagyságú kockára, majd osszuk fel 8 egyenlő részre.
Ha meg van a nyolc kockánk, akkor vágjuk körbe úgy, hogy a szélén maradjon 0,5 cm távolság és az átlós csücsköknél ne vágjuk el. Balról jobbra, majd jobbról balra átlósan hajtsuk át, így lesz a közepén egy kocka, amibe tesszük a tölteléket. Töltsük meg mindegyiket túróval és pakoljuk meg meggyel.
Takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni. Kenjük meg a tésztát tojással elkevert vízzel, majd szórjuk meg levendulával.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük 18-20 percig.
A túró miatt még másnap is puha marad a tésztája. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése