Zöld fűszeres, fokhagymás bucik
Hozzávalók (8 db-hoz):
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g fehér liszt
50 g rétes liszt
100 g kefir
20 g olvasztott vaj
2 kk. só
kb. 2 dl langyos tej
20 g élesztő
1 tk. cukor
Tetejére:
20 g olvasztott vaj
3 ek. frissen vágott sndiling
3 ek. frissen vágott petrezselyem zöld
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Morzsoljuk az élesztőt 1 dl tejbe és keverjünk el benne egy evőkanál cukrot. Tegyük félre 15 percre.
Mérjük ki a liszteket egy tálba, kanalazzuk hozzá a kefirt és a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. A maradék tejjel állítsuk össze a tésztát, majd a vaj folyamatos hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A legjobb dagasztó géppel, de ha nincs akkor kézzel is megfelelő, csak tovább kell rajta dolgozni.
Kelesztő tálba tesszük és 40 percre lefedjük. Ezután átgyúrjuk és ismét 40 percre letakarjuk.
Munkalapra téve finom átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Zsemlét formázunk belőle, majd nyújtófa segítségével hosszanti irányba kinyújtjuk egy kicsit és jobbról is, balról is behajtjuk. Megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarva 15 percig pihentetjük, majd egy éles kés segítségével bevágjuk mindegyik tetejét jó mélyen. Még 5 percre letakarjuk, addig elkészítjük a kencét.
A snidlinget és a petrezselyem zöldet feldaraboljuk, hozzá törünk két gerezd fokhagymát, majd beleszórjuk az olvasztott vajba.
Mindegyik buci közepét megkenjük, hogy jó bőven jusson a tetejére.
Előmelegített 200°C-os sütőbe téve kb. 25-28 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése