Hozzávalók (8db-hoz):
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g rozsliszt
100 g fehér liszt
40 g cukor
2 ek. tejpor
1 tojás
kb. 2,5 dl langyos tej
1 kk. só
20 g élesztő
40 g olvasztott vaj
Morzsához:
2 ek. tk. tönköly búzaliszt
2 ek. nyírfacukor
15 g hideg vaj
Továbbá:
1 tojás
Elkészítés:
Először morzsoljuk 1 dl tejbe az élesztőt, keverjünk el benne 1 teáskanál cukrot és tegyük félre 15 percre.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a tejport, a tojást az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tej hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Kelesztő tálba téve 40 percre hagyjuk szobahőmérsékleten. Amikor a duplájára kelt, finoman gyúrjuk át még egyszer, majd osszuk nyolc egyenlő részre. Formáljunk mindegyikből zsemlét úgy, hogy markunkba vesszük és kintről befele húzzuk körbe-körbe a tésztát, majd a kezünk élével a munkalapra téve gömbölyítünk rajta egy kicsit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva duplájára kelesztjük.
A morzsához tegyük egy kis tálkába a lisztet és a cukrot, majd a kockára vágott hideg vajat és morzsoljuk össze.
Felvert tojással megkenjünk mindegyik tetejét, majd megszórjuk édes morzsával.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése