Szedres habcsók pite
Hozzávalók (25 cm átmérőjű pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz
Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara
Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára. A szeder közepéből a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítővel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat. Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített 180°C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt.
Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítős porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Előmelegített 170°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
SZEDER HELYETT MILYEN GYÜMÖLCSÖT LEHET?
VálaszTörlésAkár fagyasztott erdei gyümölccsel, ilyenkor télen, de nyugodtan lehet alma is, vagy bármi más, ami éppen szezonális.
Törlés