Hozzávalók (15-16 gombóchoz):
30 dkg főtt burgonya
10 dkg tk. tönköly búzaliszt
5 dkg rétesliszt
1 tojás
3 dkg vaj
Továbbá:
házi szilvalekvár
10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2 ek. nyírfacukor
3 dkg vaj
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg, majd jól törjük össze. Adjuk hozzá még melegen a vajat, keverjük össze, míg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni. Üssük hozzá a tojást és szórjuk bele a lisztet. Lehet, hogy kevesebb is elég lesz, ugyanis függ attól, hogy mennyire apróra lett vágva a krumpli a főzéshez, vagy esetleg héjába lett főzve illetve a minőségétől, fajtájától. Tehát miután összeállt a tésztánk. Nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd fánk szaggatóval készítsünk korongokat. Mindegy közepébe tegyünk egy teáskanál szilvalekvárt, hajtsuk össze és formáljunk belőle gombócokat. Szerintem nedves kézzel a legjobb, így összetapad a tészta és főzés közben sem fog szétjönni. Forgassuk meg lisztbe és sorakoztassuk fel főzéshez.
Jó nagy fazékba forraljunk fel vizet, és tegyük bele a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, főzzük még kb. 10 percig. Addig pirítsuk meg vajon a zsemlemorzsát, adjuk hozzá a cukrot, majd a kész gombócokat forgassuk meg benne. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése