Koskacukor: Mexikói lasagne

2014. július 23., szerda

Mexikói lasagne

Ki mondta, hogy a mexikóit nem lehet keverni az olasszal? Bármit ki lehet próbálni és kísérletezni, mert ki tudja, hogy milyen finomságok sülhetnek ki belőle. A házi tészta és paradicsomlével készült ebédünk igazán jóra sikeredett. Csupán egy probléma akadt. A marhahús darálása közben bizony eltört a Bosch gépem egyik alkatrésze, ami a darálóhoz tartozik. Ne tudjátok meg milyen ideges lettem. Ráadásul először azt hittük, hogy csak egybe lehet vásárolni másikat. Párom írt a Boschnak és mondták van külön is, egy kis mütyűr az egész, természetesen 4 ezer forint, plusz a szállítás. Az a baj, hogy ismét műanyagot fogok kapni, amit nem igazából értek, hogy miért nem fémből készítenek és nem tudom meddig fogja bírni. Hátha sikerül esztergáltatni.... Tehát ez a mexikói lasagne-s sztorim.






Mexikói lasagne:
Házi lasagne tészta
Hozzávalók:
200 g tk. tönköly búza liszt
víz
pici só

Paradicsom mártáshoz:
50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál répa
3 ek. olívaolaj.
5 dl házi paradicsomlé
só, bors
1 tk. bazsalikom
1 kk. koriander
2 szem szegfűbors
1 kk. római kömény
1 tk. fűszerpaparika
1-2 chili
1 konzerv kukorica
1 konzerv vörösbab

Besamel mártás:
3 dkg vaj
2 csapott ek. liszt
3 dl tej
só, fehérbors, szerecsendió

Tetejére:
20 dkg reszelt mozzarella

Elkészítés:
Először kezdjük a tésztával. Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd annyi vizet, hogy össze tudjuk állítani a tésztát és szép simára tudjuk gyúrni. Ne legyen lágy a tészta! Fóliába csomagolva hagyjuk szobahőmérsékleten 1 óra hosszáig. Addig feltehetjük a szószt.
A hagymákat és a répát pucoljuk meg és vágjuk kisebb kockákra, majd dinszteljük meg olívaolajon.
Adjuk hozzá a darált marhahúst és pirítsuk meg. Öntsük hozzá a paradicsomlét és fűszerezzük be. Közepes lángon kb. 2 óra alatt főzzük készre. Ezután tegyük bele a kukoricát és a vörösbabot. Pár percig rotyogtassuk még, majd vegyük le a tűzről. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá még a paradicsomléből.
Miközben már csak egy óra maradt a marhából elkészíthetjük a lasagne lapokat. A tésztát osszul 8 részre. A tészta nyújtó segítségével először 3-as fokozaton nyújtsuk ki úgy, hogy folyamatosan lisztezzük, összehajtjuk és vissza tesszük. Ezt megismételjük 4-5 alkalommal. Ezután jöhet a 4-es, majd az 5-ös fokozat. Amikor elfogyott a tésztánk, hagyjuk addig száradni, amíg a marha és a besamel mártás el nem készül.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzá adjuk a lisztet, majd felöntjük tejjel folyamatosan úgy, hogy közben mindig simára keverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor adhatunk még hozzá tejet. A végén ízesítsük ízlés szerint.
A lasagne összeállítása következik. Egy közepes jénai aljára tegyünk egy kis paradicsomos szószt, erre jön egy réteg tészta. Ezt addig rétegezzük, amíg el nem fogy minden. A tetején kenjük el egyenletesen a besamel mártást, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 45-50 perc alatt süssük készre. Akkor jó, amikor a sajt szépen rápirult.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...