Pirított tökmagos kiflik, tökmagolajjal
Hozzávalók (8 db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g BL 80-as kenyér liszt
20 g élesztő
1 tojás
1 tk. cukor
2 dl langyos tej
2 kk. só
25 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
70 g összetört pirított tökmag
tökmagolaj
Tetejére:
1 tk. tojás +1 ek. víz
tökmag
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe, majd a cukorral keverjük össze és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást (1 teáskanállal tegyünk félre a tetejére) a sót, a felfuttatott élesztőt és maradék tejjel gyúrjunk belőle akár robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát. A vége felé apránként dagasszuk hozzá az olvasztott vajat. Kelesztő tálba téve, kelesszük duplájára.
Közben a tökmagot pirítsuk meg és zúzzuk össze.
Nyújtsuk ki kör alakúra, nem kell túl vékonyra, majd vágjunk 8 cikket. Egyenként nyújtsuk ki 3 mm vékonyra, kenjük meg vékonyan tökmagolajjal, szórjuk rá az összetört pirított tökmagot, majd tekerjük fel úgy, hogy a csücskét húzzuk közben, így lesz jó réteges.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesszük kb. 20-25 perc alatt.
A tetejét kenjük meg a vízben elkevert tojással és tegyünk a közepére pár tökmagot.
Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése