Tökös szezon van. Ilyenkor jöhet minden mennyiségben. Nem olyan régóta szerettük meg és egyre több ételhez használom. Általában kettőt sütök egyszerre, ennyi fér a gáztepsire, majd 20 dkg-os adagokban lefagyasztom. Így akármikor szükség van rá, akkor csak kiveszek egy zacskóval és már felhasználható. Rövid mikrózás után vagy meleg vízben is gyorsan kienged. Csupán arra kell figyelni, ha süteményekhez vagy tésztákhoz használjuk, magasabb a nedvesség tartalma, így viszonylag kevesebb folyadékra lesz szükségünk.
Íme egy szuper puha, omlós tökös fasírt, tökmaggal és tökmagolajos, aszalt paradicsomos salátával tálalva.
Az alapanyagok egy részét könnyen beszerezhetjük a bijobolt.hu webáruházból.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.
Tökmagos csirkefasírt aszalt paradicsomos kölessalátával
Hozzávalók 4 személyre
a fasírthoz:
80 dkg csirkecombfilé
20 dkg sütőtökpüré
5 dkg tökmag
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors
só
1-2 evőkanál olívaolaj
a salátához:
20 dkg köles
5 dl víz
10 dkg aszalt paradicsom
20 dkg koktélparadicsom
1 kápia paprika
2 szál újhagyma
10 bazsalikomlevél
5 dkg pirított tökmag
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál tökmagolaj
frissen őrölt bors
só
A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. A fűszerekkel és a sütőtökpürével együtt késes robotgépbe tesszük, és – ha szükséges, több részletben – pépesre daráljuk. Hozzádolgozzuk a tojást, a zsemlemorzsát, a tökmagot, végül sóval, borssal ízesítjük. A masszából gombócokat formálunk, ellapítva mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megspricceljük olívaolajjal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.
A salátához a kölest az enyhén sós vízben puhára főzzük. Még melegen hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és a tökmagot. A zöldségeket feldaraboljuk, tálba tesszük. Meglocsoljuk balzsamecettel, tökmagolajjal, majd beleforgatjuk a már félig kihűlt kölest. Sóval, frissen őrölt borssal és friss bazsalikomlevéllel ízesítjük. A tökmagos csirkefasírttal tálaljuk.
Íme egy szuper puha, omlós tökös fasírt, tökmaggal és tökmagolajos, aszalt paradicsomos salátával tálalva.
Az alapanyagok egy részét könnyen beszerezhetjük a bijobolt.hu webáruházból.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.
Tökmagos csirkefasírt aszalt paradicsomos kölessalátával
Hozzávalók 4 személyre
a fasírthoz:
80 dkg csirkecombfilé
20 dkg sütőtökpüré
5 dkg tökmag
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors
só
1-2 evőkanál olívaolaj
a salátához:
20 dkg köles
5 dl víz
10 dkg aszalt paradicsom
20 dkg koktélparadicsom
1 kápia paprika
2 szál újhagyma
10 bazsalikomlevél
5 dkg pirított tökmag
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál tökmagolaj
frissen őrölt bors
só
A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. A fűszerekkel és a sütőtökpürével együtt késes robotgépbe tesszük, és – ha szükséges, több részletben – pépesre daráljuk. Hozzádolgozzuk a tojást, a zsemlemorzsát, a tökmagot, végül sóval, borssal ízesítjük. A masszából gombócokat formálunk, ellapítva mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megspricceljük olívaolajjal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.
A salátához a kölest az enyhén sós vízben puhára főzzük. Még melegen hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és a tökmagot. A zöldségeket feldaraboljuk, tálba tesszük. Meglocsoljuk balzsamecettel, tökmagolajjal, majd beleforgatjuk a már félig kihűlt kölest. Sóval, frissen őrölt borssal és friss bazsalikomlevéllel ízesítjük. A tökmagos csirkefasírttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése