Koskacukor: Vaníliakrémmel töltött fánk

2017. február 22., szerda

Vaníliakrémmel töltött fánk

Igaz már február végén járunk, de látom még sok helyen most készül a farsangi fánk. Valljuk be, azért hétköznap nem igen érünk rá fánkot sütögetni, meg egyébként is frissen jó fogyasztani. Most hétvégén került sor arra, hogy begyúrjam a fánk tésztáját és egy tartalmas leves után betoljuk egy-két vanília krémeset. Szerintem nagyon finom lett és könnyű, nem zsíros. Igen, nem ez a legegészségesebb desszert a világon, nah de azért egy évben egyszer-kétszer belefér. :)






Vaníliakrémmel töltött fánk
Hozzávalók 12 db-hoz:
20 dkg fehér tönkölylliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 tojássárgája
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum vagy pálinka
egy csipet só

a vaníliakrém:
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 dkg vaníliás pudingpor
2 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
7 dkg nyírfacukor

a sütéshez:
5 dl olaj

a tálaláshoz:
nyírfaporcukor

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük benne a cukrot és 15 percig pihentetjük. A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, az alkoholt és a csipet sót. Az élesztős tej hozzáadásával könnyű tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben szükséges pótoljuk még egy kevés tejjel. Kelesztőtálba helyezzük, majd 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A tejet és a tejszínt kimérjük, elkeverjük benne a vaníliás pudinport és a két tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. Közepes lángon sűrűre főzzük, lefedve hűlni hagyjuk.
Lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva 20 percet pihentetjük.
Forró olajba tesszük, lefedve, nem túl magas lángon sütjük 2-3 percig, majd megfordítjuk és fedő nélkül 1-2 perc alatt készre sütjük, lecsepegtetjük.
A krémet habzsákba tesszük és a fánkokat megtöltjük. A végén porcukorral megszórjuk.

Tipp: Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem sül át, csak megég a külseje, illetve, ha nem elég forró akkor viszont megszívja magát olajjal.
Vaníliakrém helyett használhatjuk e kedvenc lekvárunkat, de készíthetünk csokoládékrémet is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...