Az egyik ez a kakaós-vaníliás sütemény lett volna, csak egy kicsit hamarabb készült el.
Kakaós-vaníliás sütemény
Hozzávalók (25*25cm-es tortaformához):
5 tojás
5 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál olaj
5 evőkanál fehér tönkölyliszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
3 tojás sárgája
3 evőkanál tej
10 dkg nyírfacukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
3 csapott teáskanál zselatin
3 evőkanál víz
a tetejére:
2-3 teáskanál holland kakaópor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük miközben kisebb adagokban hozzáadjuk a nyírfacukrot. A sárgáját kikeverjük az olajjal és a felvert habhoz adjuk. Kimérjük a lisztet, elvegyítjük benne a kakaóport és a sütőport, majd a tojásos keverékhez szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elosztjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
Rácsra tesszük és kihűlni hagyjuk, majd két lapra szeljük.
A tojások sárgáját a nyírfacukorral, a vaníliarúd magjaival és a tejjel gőz felett habosra verjük. Akkor jó, amikor a cukor is teljesen elolvadt. A gőzről levéve hozzáadjuk a mascarponét. A tejszínhabot habbá verjük és beleforgatjuk úgy, hogy ne törjön össze. A zselatin és víz keverékét alacsony lángon felolvasztjuk, a krémből hozzákanalazunk, majd az egészet a krémhez adjuk és gyors mozdulatokkal elvegyítjük.
A piskóta alját visszahelyezzük a formába, megkenjük a krém felével, majd a tetejét fordítva ráhelyezzük és a maradék krémmel bevonjuk a tetejét.
Tálalás előtt kakaóporral megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése