Koskacukor: Advent 4. vasárnapjára - Mákos és diós bejgli

2013. december 25., szerda

Advent 4. vasárnapjára - Mákos és diós bejgli

Tudom, kicsit késve jövök....
Már nagyon vártam vasárnap a karácsonyt. Az ajándékok be voltak csomagolva, a fát megvettük és sikerült is bevásárolni mindent, hogy a karácsonyi menü is kész legyen. Legszebb Ünnep számomra a Karácsony. Ez a világ a rohanásról szól és sajnos nem jut időnk szeretteinkre, pedig néha igenis szakítani  kell, nemcsak egy-egy ünnepek alkalmával, de tudjuk ez az a nap, amikor biztosan sikerül összeülni, jókat beszélgetni egy meghitt és békés környezetbe.
Az utolsó vasárnapra készítettem ezeket a bejgliket, tavalyi bevált recept alapján. Kolléganőm cukrásznak tanult és tavaly elárulta nekem, hogy ő, hogyan is készíti a bejglit.
A jó bejgli titka a jól elkészített tészta (zsiradék legyen hideg és ne gyúrjuk sokáig) és töltelék (szirupot fokozatosan adjuk hozzá, mert ha túl híg akkor tuti reped), no meg a türelem (én mindig másnap sütöm).
Az én bevált receptem:




Bejgli
Hozzávalók ( 8 db 40 dkg-os bejglihez):
Tésztához:
90 dkg liszt
32 dkg margarin
9 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
csipet só
kb. 3,7 dl tej

Diós töltelékhez:
40 dkg darált dió
30 dkg cukorból szirup
10 dkg mazsola
10 dkg darált keksz 
2 citrom reszelt héja

Mákos töltelékhez:
40 dkg darált mák
30 dkg cukorból szirup
10 dkg mazsola
10 dkg darált keksz
2 citrom reszelt héja

Tetejére:
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje

Elkészítés:
Kezdjük a töltelékekkel, mert azoknak rendesen ki kell hűlniük. Erkélyre, udvarra kitéve kb. 3 óra.
Főzzünk először is szirupot. Mérjük ki egy fazékba a 60 dkg cukrot és adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Forraljuk fel 116 fokosra, majd forrázzuk le vele a darált diót és mákot, amihez előzőleg hozzá reszeltük a citrom héjakat, bele tettük a darált kekszet és a beáztatott mazsolával elkevertük.
Vigyázzunk arra, hogy ne egyszerre öntsük hozzá, akkor jó, ha már a kezünkkel gombócokat tudnánk formázni, ennél lágyabb ne legyen. Amikor jól elkevertük mehetnek a hidegre.
A tészta elkészítése.
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy teáskanál porcukorral.
A lisztet mérjük ki egy tálba és adjuk hozzá a kockára vágott hideg margarint, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük hozzá a két tojássárgáját, a porcukrot, a csipetnyi sót és az élesztős tejet.  Fokozatosan mehet hozzá a többi tej és így gyúrjuk össze a tésztát. Amikor már jól összeállt és sikerült összegyúrni, akkor folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe.
Ha kihűltek a töltelékek bizonyára kicsit kemény lesz, de ha áttörjük villával és egy pici vízzel átgyúrjuk nyújtható lesz.
A tésztát osszuk 8 db 20 dkg-os cipóra.
Nyújtsuk ki egyenként 24x24 cm kockára és a kimért 20 dkg tölteléket morzsoljuk rá és görgessük át rajta a nyújtófát, úgy hogy a széleknél kb. 2-2 cm maradjon szabadon, ezt hajtsuk be és így tekerjük fel. Ne túl szorosan, ahogy adja magát. Helyezzük sütőpapírral bélelt tálcákra vagy gáztepsikre, kicsit távolabb egymástól, nehogy sülés közben egybe keljenek. (Sajnos a mákossal most így jártam, mert kicsit volt a tálcám.)
Kenjük le tojássárgájával és tegyük hűvös helyre, de ne a hűtőbe. Várjuk meg míg rászárad, majd kenjük le tojásfehérjével és hagyjuk másnap reggelig hűvös helyen. Sütés előtt kicsit szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon.
Előmelegített !200°C-os sütőben kezdjük sütni 10 percig, majd vegyük vissza 180°C-ra és további 10-15 percig süssük tovább. Ez azért fontos, mert így nem kel meg nagyon és nem veszíti el a formáját.
Amikor már teljesen kihűlt fóliába csomagolva sokáig eláll.




1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...