Koskacukor: Olasz grízes ricotta torta

2017. november 20., hétfő

Olasz grízes ricotta torta

Hétvégén tartottuk az első szülinapi kört. Az idén kihagyom a torta készítést, valahogy most nem vonz a dolog és semmi kreatív ötletem nincs. Anyu besegített egy zserbóval, Anyósom pedig sós pogácsával, én pedig ezt az olasz grízes ricotta tortát vagy sütikét készítettem. Ezt már korábban megsütöttem egyszer torta formában, dupla mennyiséggel, pedig hétvégén rendes téglalap alakú tepsiben és kisebb kockákra szelve tálaltam. Nagyon finom citrusos, könnyű sütemény, ráadásul mivel egy nappal tálalás előtt érdemes elkészíteni, így megkönnyíti az aznapi munkánkat.









Olasz grízes ricotta torta
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
5 dl tej
1,25 dl víz
15 dkg búzadara
5 dkg vaj+ forma kikenéséhez
15 dkg cukor
25 dkg egész tojás
30 dkg ricotta
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy narancs reszelt héja
1 vaníliarúd

tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:
A tejet, a vízzel együtt kimérjük, hozzáadjuk a búzadarát, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait és a citrus héjakat. Közepes lángon, folyamatosan keverve készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a ricottát, majd a kihűlt tejbegrízt. Addig keverjük habverővel, amíg csomómentes nem lesz. A torta formát kikenjük vajjal, beleöntjük a krémet, majd előmelegített 170 fokos sütőbe helyezzük és 50-60 perc alatt készre sütjük. 40 perc környékén érdemes megnézni, ha nagyon sül a teteje, takarjuk le alufóliával.
Formában hagyjuk teljesen kihűlni. A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt és csak ezután szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.




1 megjegyzés:

  1. 25 dkg egész tojás???
    Ugye biztos kell valamennyi tojás, de mi kell még 25 dkg?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...