Rákóczi túrós
Hozzávalók (25x35 cm nagyságú tepsihez):
25 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg hideg vaj
1 dl tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg nyírfaporcukor
2 tojás sárgája
a túrós réteghez:
60 dkg házi túró
2 tojás sárgája
10 dkg nyírfacukor
1 dl tejföl
a tetejére:
4 tojás fehérje
10 dkg nyírfacukor
1 üveg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a szódabikarbónát és a porcukrot, hozzáadjuk a hideg vajat, és morzsalékosra gyúrjuk. Belekeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját, végül jól összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe helyezzük.
Enyhén lisztezett felületen 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk, formába helyezzük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 5 percre.
A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a nyírfacukorral és a tejföllel. Az elősütött tésztára kenjük. Vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd habzsákba töltjük és átlósan csíkokat húzunk a lekváros rétegre, végül keresztezzük. A lyukakat kitöltjük kiskanál segítségével lekvárral és visszahelyezzük a sütőbe 25 percre.
Formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük, tálalásnál porcukorral megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése