Töltött csirkecomb, gorgonzola öntettel és birsalma kompóttal
Hozzávalók (6 személy részére):
6 csirkecomb
2 teáskanál morzsolt rozmaring
3 evőkanál olívaolaj
1 édes burgonya
1/2 bögre (2,5 dl=1 bögre) köles
1,1/2 bögre víz
1 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
1/4 kávéskanál szerecsendió
6-7 db aszalt szilva
3 evőkanál aszalt áfonya
2 dl víz, vagy húsalaplé
a gorgonzola öntethez:
15 dkg gorgonzola
4 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál liszt
5 dl tej
só
bors
szerecsendió
a birsalma kompóthoz:
1kg birsalma
1 teáskanál egész szegfűszeg
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál cukor
2 karika gyömbér
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A kölest enyhén sós vízben megfőzzük, az édesburgonyát puhára pároljuk és a köleshez adjuk. Az aszalt szilvát apróra daraboljuk és az áfonyával együtt belekeverjük, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tölteléket 6 részre osztjuk és a combok bőre alá töltjük, tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt rozmaringgal. Meglocsoljuk olajjal, alá öntjük a vizet, majd lefedjük alufóliával és 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük, 1,5 óra alatt puhára sütjük.
A mártáshoz a vajat felhevítjük, beletörjük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk. Felöntjük tejjel, majd belemorzsoljuk a sajtot és krémesre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A birsalma magházát eltávolítjuk, cikkekre daraboljuk, tetszés szerint meg is hámozhatjuk. Citromlével meglocsoljuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral és gyömbérrel ízesítjük. Addig főzzük, amíg meg nem puhul, de még éppen roppanós marad. Forrón vagy akár hidegen is tálalhatjuk.
A kölest póréhagymával dinszteltem zsiradékon, az édesburgonyát házi vajon pároltam. A többin nem változtattam. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszett, egészségedre! :)
Törlés