Koskacukor: Narancsos sertésszűz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával

2017. december 30., szombat

Narancsos sertésszűz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával

Szentestén nálunk sertésszűz volt a menü. Illetve mi ezt délbe ettük, mert minden este valahol éppen vagyunk, csak nem itthon. Ennek ellenére mindig valami finomságot készülök sütni, főzni, mert így kerek ez a nap. A készülődéshez ez is kell, vele jár. Sajnos nagyon gyorsan eltelt és ma már azt vesszük észre, hogy holnap le is zárhatjuk ezt az évet. Csodálatos volt számomra, az idei a legszebb az életemben. Soha nem fogom elfelejteni, minden egyes gyönyörű pillanat örök emlék marad.









Narancsos sertésszűz baconbe tekerve, besamelmártásos burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére
80 dkg sertésszűz
20 dkg szeletelt füstölt bacon
3 evőkanál olívaolaj
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
frissen őrölt bors
1 teáskanál morzsolt rozmaring


a burgonyához:
1 kg szétfővő burgonya
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors

15 dkg reszelt gouda sajt
1 teáskanál morzsolt kakukkfű

Elkészítés:
A sertésszüzet sózzuk és borsozzuk, majd baconnel betekerjük. Olívaolajjal és a narancs levével meglocsoljuk. A tetejére reszeljük a narancs héját és végül megszórjuk rozmaringgal. Alufóliával letakarva, előmelegített 170 fokos sütőbe helyezzük és kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. A fóliát eltávolítjuk és visszatoljuk a sütőbe további 10 percre, éppen csak addig, hogy a bacon picit megpiruljon a tetején. Az alufóliát visszahelyezzük és így hagyjuk kb. 30 percig. Ezután szeletelve tálaljuk.
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Felöntjük tejjel, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A szeletelt burgonyát jénai tálba helyezzük, ráöntjük a mártást, megszórjuk sajttal, és végül kakukkfűvel. Előmelegített 180 fokos sütőbe 40-50 perc alatt készre sütjük. (Ha nagyon pirulna, de a burgonya még nem puhult meg teljesen, akkor fedjük le alufóliával a fele sütési időnél.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...