Koskacukor: Speculoos madeleine

2017. december 17., vasárnap

Speculoos madeleine

Szeretem azokat a fűszereket, amiket egy mézeskalácshoz vagy egy hasonló jellegű karácsonyi süteményhez felhasználhatunk. Olyan gyakran nem sütök madeleinet, pedig nagyon egyszerű és finom tea sütemény. Vajas, omlós, kevert tészta jellegű édesség, ami azért is jó választás ünnepekre, mert sokáig eláll. Nyugodtan elkészíthetjük pár nappal korábban és akár dupla adagot is.








Speculoos madeleine
Hozzávalók (24 db-hoz)
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg puha vaj
2 tojás
5 dkg nyírfacukor
5 dkg sötét nádcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só

a tetejére
1/2 tojás fehérje
3 evőkanál porcukor (ez lehet több vagy kevesebb is)
1-2 csepp citromlé

Elkészítés:
A tojásokat habosra verjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a vanília kivonatot. A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne a fűszereket és a sütőport. Hűtőbe helyezzük 3 óra hosszára, de a legjobb egy éjszakára. Másnap hidegen, kiskanál segítségével kisebb kupacokat helyezünk a formába, majd előmelegített 200 fokos sütőbe 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. 1 tojásfehérje feléhez adjuk a porcukrot, majd simára keverjük és egy csepp citromlével fényesítünk rajta. Uzsonnás zacskóba töltjük, kivágjuk a végét, majd feldíszítjük a madeleineket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...