Karácsonyi pásztor pite
Hozzávalók 4-6 személy részére:
a raguhoz:
80 dkg darálthús
1 vöröshagyma
3 evőkanál olaj
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt áfonya
2 édes alma
1,5 dl tejszín
2 teáskanál étkezési keményítő
1 dl száraz fehérbor
2 dl húsalaplé
só
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
a tört burgonyához:
1 kg burgonya
20 dkg camembert sajt
só
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzátesszük a darált sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük fehérborral és húsalaplével, majd hozzáadjuk az előzőleg feldarabolt aszalt szilvát és az áfonyát. Fedő alatt puhára pároljuk. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel és a kész raguhoz öntjük, sűrűre főzzük. Közepes jénai tálba öntjük.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízbe puhára főzzük. Leszűrjük, jól összetörjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sajtot, a vajat és a langyos tejet, majd habosra keverjük. Habzsákba töltjük és a ragu tetejére díszesre kinyomjuk. Egyszerűbben is ráhelyezhetjük, mondjuk egy kanál segítségével és villával is díszíthetjük.
Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és kb. 30 perc alatt összesütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése