Koskacukor: Karácsonyi pásztor pite

2017. december 19., kedd

Karácsonyi pásztor pite

Ennél egyszerűbb nevet nem adhattam ennek a karácsonyi ételnek, hacsak nem kezdem sorolni az alapanyagok egy részét. De mivel a hangulata és az ízvilága is olyan karácsonyi, így maradtam ennél az egyszerű recept névnél. Izgalmas készülődés, bevásárló túra és rohanás. Ma is így jártunk. Egy hosszabb délutánba akartam bele sűríteni mindent, amit csak szerettem volna és a vége az lett, hogy mindenhol rohantunk és kevés időt töltöttünk. Persze ilyenkor annyira telik az idő... de, ha várni kell valamire... nah, akkor mintha, megállt volna.







Karácsonyi pásztor pite
Hozzávalók 4-6 személy részére:
a raguhoz:
80 dkg darálthús
1 vöröshagyma
3 evőkanál olaj
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt áfonya
2 édes alma
1,5 dl tejszín
2 teáskanál étkezési keményítő
1 dl száraz fehérbor
2 dl húsalaplé

frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt szegfűbors

a tört burgonyához:
1 kg burgonya
20 dkg camembert sajt

őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1,5 dl langyos tej

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzátesszük a darált sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük fehérborral és húsalaplével, majd hozzáadjuk az előzőleg feldarabolt aszalt szilvát és az áfonyát. Fedő alatt puhára pároljuk. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel és a kész raguhoz öntjük, sűrűre főzzük. Közepes jénai tálba öntjük.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízbe puhára főzzük. Leszűrjük, jól összetörjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sajtot, a vajat és a langyos tejet, majd habosra keverjük. Habzsákba töltjük és a ragu tetejére díszesre kinyomjuk. Egyszerűbben is ráhelyezhetjük, mondjuk egy kanál segítségével és villával is díszíthetjük.
Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és kb. 30 perc alatt összesütjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...