Koskacukor: Mostaccioli nápolyi keksz

2017. december 3., vasárnap

Mostaccioli nápolyi keksz

Minden évben én készítem az adventi koszorút, ahogy az idén is. Szerencsére Emma mellett, amíg alszik sok mindenre jut időm. Advent első vasárnapján szintén szokás nálunk a mézeskalács sütés. Most is kisütöttem egy jó nagy adaggal, bár ebből Emma az idén nem ehet, de fára dísznek jutott bőven belőle. Az illat mennyei volt a hétvégén. Közben megsütöttem még Emma mikulási csomagjába a banános-mézeskalács fűszeres kekszét, ami természetesen cukor mentes. Illetve kellett még valami fűszeres, valami karácsonyi, amit a reggeli kávé mellé magamhoz vehetek. Erre az olasz, tradicionális sütire esett a választásom.













Mostaccioli nápolyi keksz
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
8 dkg darált mandula
8 dkg méz
7 dkg nyírfacukor
50 ml kávé
50 ml narancs leve
2 dkg holland kakaópor
5 g szódabikarbóna
3 g mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja

20 dkg 60% kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát, a kakaóport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a mézet, a nyírfacukrot és a narancs reszelt héját. A kávét és a narancs levét összeöntjük és a tészta összeállítása közben adagoljuk hozzá. Puha, gyúrt tésztát kell kapjunk. Fóliába becsomagoljuk és 30 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőbe kb. 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süteményeket.







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a koszorú, a kekszet pedig elfogadnám a reggeli kávé mellé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, nagyon aranyos vagy. :) Nem feledkezek meg rólad, a reggeli kávéd mellett ott fognak sorakozni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...