Almás, mandulás piskóta
Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához):
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
6 dkg darált mandula
3 tojás
12 dkg puha vaj (plusz a forma kikenéséhez)
16 dkg nyírfacukor
1,8 dl tej
3 alma
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
1-2 evőkanál fahéjas nyírfacukor
továbbá:
szeletelt mandula
2 dl tejszínhab
Elkészítés
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát és a sütőport. A tojásokat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Belereszeljük egy narancs és egy citrom héját, majd vanília kivonattal ízesítjük. Hozzáadjuk a kimért lisztes keveréket, majd simára keverjük. Az almát meghámozzuk, ketté vágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd vékonyra szeleteljük. A tortaformát kikenjük vajjal, kirakjuk almakarikával, majd megszórjuk fahéjas nyírfacukorral és a tésztával beterítjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Még forrón kifordítjuk óvatosan a formából és megszórjuk szeletelt mandulával. Felvert tejszínhabbal tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése