Aszalt gyümölcsös briós
Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 kávéskanál só
1 tojás
2,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
10 dkg puha vaj
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg vörös áfonya
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt sárgabarack
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2 dl víz
tetejére:
1-2 evőkanál tej
szóráshoz:
porcukor
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne porcukrot és a sót, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és a langyos tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Miután már egészen jól összeállt, több részletben beledolgozzuk a vajat. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra daraboljuk, majd az áfonyával és a mazsolával együtt tálba tesszük. A rumot vagy rumaromát a vízhez adjuk és ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Amíg kel a tészta, addig áztatjuk benne. Leszűrjük, jól kinyomjuk belőle a rumos vizet. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kicsit ellapítjuk, közepére halmozzuk az aszalt gyümölcsöt, elterítjük egyenletesen, majd feltekerjük. 6 egyenlő részre vágjuk, óvatosan a tésztába dolgozzuk a gyümölcsöket, végül cipókat formálunk. Kenyérformába sorakoztatjuk szorosan egymás háta mögé. Letakarva duplájára kelesztjük. Megkenjük tejjel, majd előmelegített 180 fokos, gőzös sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. A felénél érdemes alufóliával letakarni, ha nagyon pirulna a teteje. Miután megsült, rácsra helyezzük, miután kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése