Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval
Hozzávalók:
1 kisebb liba (de lehet csak comb, vagy mell)
3 dl vörösbor
1 nagy narancs
4 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt feketebors
só
a rizottóhoz:
1 vöröshagyma
1 kicsi lilakáposzta
2-3 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál őrölt kömény
só
fehérbors
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg arborio rizs
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsalaplé
5 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A liba combját, mellét illetve egyéb részeit besózzuk. A többi fűszert kimérjük egy tálba. A besózott húst tepsibe helyezzük, aláöntjük a vörösbort és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A narancsot felkarikázzuk és a libahúsra tesszük. Alufóliával lefedve, 170 fokos sütőbe helyezzük 3,5-4 óra hosszára.
Az utolsó 1 órában elkészítjük a rizottót. A vöröshagymát megpucoljuk és a lilakáposztával együtt apró kockára daraboljuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Megszórjuk sóval, fehérborssal, őrölt köménnyel és meglocsoljuk balzsamecettel. Amikor már félig megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a rizst, pirítjuk pár percig, majd felöntjük fehérborral. Miután elforrta, jöhet a két merőkanálnyi forró húsleves és folyamatosan hozzáadva főzzük puhára a rizst úgy, hogy még éppen roppanós maradjon. Végül beletesszük a vajat és a parmezánt és belekeverjük. Tálalás előtt pár percig hagyjuk állni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése