Mézes-gyömbéres, fokhagymás sült császárszalonna, rizsfelfújttal
Hozzávalók 4-6 személy részére
1,5 kg császár
a páchoz:
3 cm reszelt gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz
2 teáskanál magos dijoni mustár
1 dl olaj
3 evőkanál fehérborecet
2 rozmaring szál levelei
8-10 bazsalikom levél
4 szál kakukkfű
só
bors
a rizsfelfújthoz:
20 dkg hosszúszemű rizs
4 evőkanál tejföl
1 dl tejszín
3 tojás
só
frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
1 kis csokor petrezselyem
15 dkg reszelt gouda
a cékla salátához:
4 cékla
1 vöröshagyma
2-3 babérlevél
2 teáskanál egész kömény
1 teáskanál egész bors
4 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál méz
2 evőkanál olívaolaj
só
Elkészítés:
A pác hozzávalóit tegyük késes robotgépbe és turmixoljuk össze, majd dörzsöljük be alaposan a császárszalonnát. Csomagoljuk fóliába és helyezzük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap tegyük át egy tapadás mentes tepsibe, takarjuk le alufóliával és toljuk be 170 fokos előmelegített sütőbe kb. 2,5 óra hosszára.
A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, a tojásokkal, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval illetve friss petrezselyemmel. Hozzáadjuk a rizst, jól összekeverjük, majd jénai tálba kanalazzuk. Megszórjuk a tetejét sajttal, végül előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és készre sütjük.
A céklát meghámozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, ketté vágjuk és felkarikázzuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a mézet, a balzsamecetet, majd a fűszereket, végül a céklát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt puhára pároljuk. Miután kihűlt, hűtőbe helyezzük, és hidegen tálaljuk. (Érdemes tálalás előtti napon elkészíteni.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése