Koskacukor: Advent első vasárnapja

2013. december 1., vasárnap

Advent első vasárnapja

Már több, mint egy hete elkezdtem az adventi készülődést. Tavaly mézeskalácsból sütöttem meg az adventi koszorút, az idén hagyományosat készítettem. Gyűjtöttem hozzá pár ötletet az internetről, illetve találtam egy nagyon jó kis ajándékboltot, ahol rengeteg dolgot lehetett hozzá kapni, sőt ott is készítettek több félét, így elláttak egy csomó ötlettel. Végül egy kicsit egyszerűbb, de mutatós adventi koszorút barkácsoltam.
Múlt hétvégén megsütöttem már a mézeskalácsokat is Moha Konyha receptje alapján. Már tavaly is ezt használtam és bevált, előző este összeállítottam a tésztát, másnap kinyújtottam több részben kisütöttem, csak arra figyeltem, hogy ne legyen bent a sütőbe sokáig, mert akkor lehet vele kopogtatni. Kekszes dobozba tartom a maradékot. Nem kellett sokáig várni, szinte egyből puhák lettek. Gyorsan fogytak, szólni kellett, hogy odébb van még karácsony. :)
24 mézeskalácsot feldíszítettem, igaz nem lettek a legszebbek, van még mit gyakoroljak illetve bevallom nagyon nagy türelmem sincs mindig. Nagyjából elégedett voltam magammal. :)

Advent első vasárnapjára csokis Panettone-t terveztem. Rátaláltam egy receptre a kedvenc kenyeres könyvemben, ami nagyon hasonlít rá, de nem egészen az. Szintén olasz származású recept, de nincs olyan tömör, mint egy kalács. Inkább egy kenyér receptre hasonlít, sok kakaóval, csokival és én még felturbóztam egy kis aszalt szilvával.
20. SAD Ünnepi játékra ezzel a kakaós kelt tésztával jelentkeznék, ugyanis ezt nyugodtan ajándékba el lehet készíteni, akár karácsony reggelén vajjal, narancs lekvárral, forró kakaóval....









Pane al Cioccolato
Hozzávalók ( 20cm átmérőjű kerek formához):
300 g tk. tönköly liszt
167 g BL80 kenyérliszt
2 ek. holland kakaópor
1 ek. barna cukor
1 ek. cukor
1 kk. só
325 ml langyos víz
3 ek. puha vaj

80 g darabolt étcsokoládé
80 g darabolt aszalt szilva

Tetejére: vaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból (kivéve az étcsoki és az aszalt szilva) rugalmas, de kicsit lágyabb tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük, majd kinyújtjuk. Nem kell vékonyra, csak épp annyira, hogy meg tudjuk szórni a csokival és az aszalt szilvával. Gyúrjuk bele és formázzunk cipót. Egy 20 cm kerek tortaformába tegyük bele, ha nem elég magas a pereme, akkor sütőpapírral toldjuk meg és letakarva 30 percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra és 35 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha megkopogtatjuk az alját és üres kongó hangot ad ki. :)
Miután kivettük kenjük meg vajjal a tetejét. Rácson hagyjuk kihűlni. Reggelire forró kakaóval, lekvárral nagyon finom.


2 megjegyzés:

  1. Na ezt most megennem amolyan agybabujos kis kenyeztetes gyanant! Nagyon szep es nagyon gusztanak tunik!!! Szuper ugyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Igen, valóban ágyba bújós, forró kakaós hideg estékre való. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...