Koskacukor: Olívás-túrós csavart

2014. január 18., szombat

Olívás-túrós csavart

Annyira, de annyira vártam már ..... és ..... megérkezett!!!! Csütörtökön délután meghozta a futár a Lengyelországból rendelt Bosch mum 54240 típusú robotgépet, amihez tartozik citrus facsaró, húsdaráló, zöldség szeletelő, turmixgép és természetesen három kar, ami segíteni fog a sütemény és a kelt tészta készítésében. Aznap este sajnos nem volt időm kipróbálni. A nagy izgalomban nem tudtam eldönteni, hogy mit is készítsek el vele először. Kizárásos alapon valamilyen kenyérnek kellett lenni, mert közben pénteken megjött a füstről a májas és a disznósajt, amire egész héten vártunk.
Végül megszületett a döntés. Igaz, nem egy "paraszt jellegű" házi fehér kenyér, ami a legjobban illene hozzá, de ez is jó választás volt. Amikor bent feküdtem a kórházba, akkor láttam meg Gabinál, "Sünis kanál" blogján a túrós-pepperónis kenyeret, ami annyira megtetszett, hogy abban a pillanatban vártam már, hogy megsüthessem.
Annyit változtattam rajta, hogy nem fehér liszttel illetve fekete olívabogyóval készítettem el.
Elárulom, ma vettem túrót.... Nagyon jó alap tészta, szuperül lehet variálni.







Olívás túrós csavart
Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
75 g BL80 kenyérliszt
100 g tehéntúró
1 tk. oregánó
1 tk. só
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. cukor
28 g friss élesztő
2 dl langyos víz
15 szem fekete olívabogyó

Elkészítés:
Az olívabogyó kivételével, mindent kimértem a dagasztó tálba, majd hagytam a robotgépet, hogy jól dagassza meg a tésztát. Kb. 7-8 perc alatt szép hólyagos lett. (Ilyet a kézivel soha nem tudtam elérni.) Kelesztőtálat kikentem olajjal és hagytam, hogy duplájára keljen.
A fekete olívát feldaraboltam vékony karikákra.
A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd két cipót formáztam belőle. Kinyújtottam nem túl vékonyra, téglalap alakúra és megszórtam olívabogyóval. Feltekertem, mint a kakaós csigát, és kb. 35 cm hosszú rudat sodortam belőlük, majd egymásmellé tettem és összetekertem. Az elejét és a végét aláhajtottam.
Zsírpapírral bélelt tepsibe helyeztem, megszórtam liszttel és 30 percig hagytam pihenni.
Ez idő alatt, előmelegítettem sütőt 200°C-ra. Betoltam a kenyeret, 10 perc után picit lejjebb vettem és még 25 percig sütöttem.


Nagyon szép lett, köszönöm szépen a receptet!




2 megjegyzés:

  1. most dagasztottam be,remélem jó lesz,ugyanis nem volt meg minden hozzávalóm(kenyérliszt),kukorica lisztet raktam bele :).Oliva helyett meg reszelt sárgarépát,és pepperoni paprikát...kíváncsian várom a végeredményt!
    A te csavartad nagyon megtetszett :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted, nagyon szép lett a tied is! ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...