Koskacukor: Shakshuka, Naan kenyérrel

2014. január 22., szerda

Shakshuka, Naan kenyérrel

Egy új vacsora ötletet sikerült a minap szereznem. Párom sógora készített Shakshukát, amit már korábban láttam, de nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Elmesélte, hogyan készítette és egyből megtetszett. Mostanában elég nehéz ötletes vacsit készíteni, mert sajnos a salátáknak elég egyhangú íze van, mert ezek a fóliás zöldségek mind-mind uborka ízűek. De most, megvan az új kedvenc, amit szintén lehet variálni. Egyből, ahogy haza értem beírtam a keresőbe és rengeteg külföldi blogon olvastam róla. Volt amelyik kolbásszal vagy éppen articsókával készült.
Kicsit jobban utána kutattam, hogy honnan is ered ez az étel. Eredetileg arab, jelentése "keverék". Jobban hajlik a vegetáriánus étrend felé, zöldséges ragu, amelyen buggyantott tojások helyezkednek el. Ma már különböző országokban máshogy készítik és máshogy is nevezik. Közép-Keleten, Spanyolországban csípős kolbásszal, Tunéziában articsókával illetve egy másik variáció még friss sajtot szórnak a tetejére. A törököknél illetve a mexikóiaknál is megtalálható a saját konyhájukban, csak más névvel.
Forrás: Wikipédia
Találtam egy nagyon szép, ízléses külföldi blogot, ahol rengeteg klassz receptet ismertem meg, ez is innen származik.







Shakshuka
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma ( a legjobb lenne a fehér hagyma)
3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 konzerv darabolt paradicsom (ha szezonja van, akkor jobb a friss 4-5 db)
3 ek. olívaolaj
1/2 tk. római kömény
1/2 tk. chili pehely
1/2 tk. fűszerpaprika
1 tk. bazsaliom (ha van friss)
só, bors
1 dl fehérbor
50 g fetasajt
4 tojás
petrezselyem 

Elkészítés:
A legjobb egy tapadás mentes nagy serpenyőben  dolgozni.
A hagymákat pucoljuk meg és daraboljuk fel. A paprikákat vágjuk széles csíkokra.
Hevítsük fel az olívaolajat és dinszteljük meg egy kicsit a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a paprikát. 2-3 perc után mehet hozzá a bor és ízesítsük a fűszerekkel.Így pároljuk tovább kb. 5 percig. Öntsük rá a konzerv paradicsomot és alacsony lángon hagyjuk tovább 15-20 percig.
Üssük a tetejére egymástól kicsit távolabbra a tojásokat és várjunk, amíg a fehérje teljesen meg nem fő a sárgája pedig krémesen folyós nem lesz. Ezután morzsoljuk rá a fetasajtot és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Igazából két variáció lehet. Mivel nekem most a sütő foglalt volt a naan kenyér miatt, viszont szerencsém is, mert tapadás mentes a serpenyő, így tuti nem ég le annyi idő alatt, amíg a tojások tényleg kész nem lesznek. Ha nem bízunk a serpenyőnkbe akkor tegyük előmelegített 200°C-os sütőbe.


Naan kenyér recept is többféleképpen készíthető. Van a sütőben sütős variáció illetve a serpenyős. Én most az előbbit választottam ezért is nem lettek rajta szép "égett" karikák, viszont szépen feljött, mint a pita.  :)
"A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiájából" olvastam a receptet.

Naan kenyér
Hozzávalók (3db-hoz):
225 g tk. tönköly búzaliszt (természetesen fehér lisztet használnak)
1/2 kk. só
15 g friss élesztő
60 ml. langyos tej
15 ml olívaolaj
30 ml joghurt

2-3 ek. vaj a tetejére

Elkészítés:
Egy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük bele a sót, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük hozzá a tejet, az olajat és kanalazzuk bele a joghurtot. Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle.
Pihentessük kb. 45 percig, amíg duplájára nem nő. Vágjuk három részre, formázzunk cipókat és nyújtsuk hosszúkásra kb. 25 cm-re és 13 cm szélesre. Pihentessük ismét 10 percig.
Előmelegített 230°C-os sütőbe, rácsra helyezve süssük 4-5 percig.








2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...