Amerikai hamburger
Hozzávalók:
Zsemlékhez (18 db):
80 dkg liszt
5 evőkanál cukor
1 teáskanál só
30 g élesztő
6 evőkanál tej
kb. 4 dl víz
30 g vaj
Tetejére:
tojás
szezámmag
Hamburger húshoz:
1 kg darált sertéshús
4 evőkanál csípős BBQ szósz
2 teáskanál dijoni mustár
1/2 vöröshagyma
só, bors
Avokádó krémhez:
1 avokádó
2-3 evőkanál tejszín
kevés lime vagy citrom leve
mustár
só, bors
1/4 lilahagyma
Márványsajtos krémhez:
10 dkg márványsajt
2-3 evőkanál tejszín
só, bors
Továbbá:
szeletelt sajt
csípős csemegeuborka
Elkészítés:
Először dagasszuk be a zsemlékhez a tésztát. A lisztet mérjük ki, morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat és a víz felét. Kezdjük el összeállítani a tésztát robotgéppel vagy kézzel és annyi folyadékot adjunk még hozzá, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Dagasszuk 7-8 percig. Kelesztő tálba duplájára kelesztjük, majd elosszuk 18 részre.
Zsemléket formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva 30-40 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük.
A hamburger pogácsához házi vagy bolti csípős BBQ szószt adunk (ízlés szerint), egy kevés dijoni mustárt, bele reszeljük a vöröshagymát és a végén sózzuk, borsozzuk.
18 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle, majd serpenyőben, vagy panini sütőben készre sütjük.
A krémek hozzávalóit külön-külön turmixgépbe tesszük és krémesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész zsemléket kettévágjuk, megkenjük krémmel, elhelyezünk rajta pár szép szelet csemegeuborkát, ráteszünk egy hamburger pogácsát, egy szeletke sajtot, majd befedjük a zsemle tetejével.
Érdemes átszúrni hurkapálcával, így szállíthatóbbá válik és kevesebb az esély, hogy szétesik. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése