Koskacukor: Csokoládé torta, vaníliahabbal és mogyoró grillázzsal

2015. augusztus 22., szombat

Csokoládé torta, vaníliahabbal és mogyoró grillázzsal

Anyukámnak elérkezett az 52. születésnapja, amit ma ünnepeltünk pont a napján. Mindig meglepem valamilyen tortával, de most igyekeztem valami jó krémeset, habosat nagyot alkotni. Azt hiszem sikerült a kedvébe járnom, ugyanis számtalanszor meghallgattam falatozás közben, hogy mennyire finom lett és még ilyen csoki tortát soha nem ettek. Jahj, nagyon jól esett, jó volt hallgatni, így biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen lesz számára. Finom ebéddel készült. Hideg őszibarack levessel, kecske pörkölttel, sörbe mártogatott grillezett tarjával és salátával. Miközben vártuk, hogy a párjával elkészítsék teljesen ezek a finomságokat, addig a frissen sült vajas pogácsából falatoztunk és a házi meggylikőrt kortyolgattuk. Sajnos az idén az időjárás nem kedvezett, mert általában kint az udvaron szoktuk tartani, de így sem szomorkodtunk. Azt hiszem azért az idén még egy kinti sütögetést bepótolunk, ha ismét jó idő lesz.
És akkor jöjjön a híres csokitorta receptje. Sajnos fotó nem készült a szeletelésnél. Piskóta készítésénél most Lajos Mari receptjével próbálkoztam. Ami tetszett, hogy egyáltalán nem esett össze sütés után, megtartotta a formáját és egy kicsit tömörebb lett, mint az én hagyományos piskótám. Ez most azért volt jobb, mert a krém elég nehéz és így jobban tartotta a torta a formáját.









Csokoládé torta, vanília habbal és mogyoró grillázzsal
Hozzávalók (26 cm torta formához):
Piskótához:
120 g finom liszt
80 g étkezési keményítő
180 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
6 tojás
3 evőkanál hideg víz
egy csipet só

Csokoládé krémhez:
200 g jó minőségű 70%-os étcsokoládé
400 g állati habtejszín min. 30%-os
250 g mascarpone
(ízlés szerint lehet hozzá cukrot tenni, én kihagytam)

Vaníliahabhoz:
4 tojás sárgája
100 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g mascarpone
500 ml tejszín

Mogyoró grillázshoz:
100 g török mogyoró
60 g cukor
1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a vaníliás cukorral illetve a sima cukor felével. A fehérjéhez adjuk hozzá a hideg vizet, a csipet sót és verjük habbá a cukor másik felével. A cukrot akkor adjuk hozzá kanalanként, amikor már kezd felverődni.
A lisztet mérjük ki a keményítővel együtt, adjuk hozzá a szódabikarbónát.
A kikevert tojássárgához szitáljuk hozzá a lisztes keverék 1/3 részét. Ezután mehet hozzá a felvert hab 1/3 része, óvatosan forgassuk össze egy fakanál vagy lapát segítségével, majd folytassuk így tovább. Vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntsük, majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután megsült hagyjuk a formába 10-15 percig, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tejszín forraljuk fel. A csokoládét törjük darabokra és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felforrt tejszínt, keverjük simára, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá ekkor a mascarponét, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.
A vanília krémhez a tojások sárgáját a cukorral együtt gőz felett verjük habosra. Akkor jó, amikor a cukor már teljesen elolvadt. Ízesítsük vaníliakivonattal. Keverjük ki a mascarponéval, majd ezt is helyezzük a hűtőbe egy éjszakára.
A grillázshoz a vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, majd közepes lángon addig melegítsük folyamatos kevergetéssel, amíg aranybarna nem lesz a cukor. Vigyázzunk ne égessük oda! Adjuk hozzá a mogyorót, keverjük meg párszor, majd kanalazzuk ki sütőpapírra.
Másnap a piskótát vágjuk három egyforma részre.
A csokoládé krémet habosítsuk ki.
A kihűlt vaníliakrémhez adjuk hozzá a hideg tejszínhabot, majd verjük fel jó habosra.
A mogyorót pedig csomagoljuk a sütőpapírba és jól törjük össze kalapáccsal vagy sodrófával.
Az alsó és a középső piskótát kenjük meg a csokoládé krémmel. Kívül vonjuk be a vaníliahabbal, díszítsük kedvünk szerint, majd az oldalát szórjuk meg mogyoró grillázzsal.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...