Koskacukor: Karamellizált hagymás, rozmaringos rizottó, sült fügével és roqfort sajttal

2015. szeptember 30., szerda

Karamellizált hagymás, rozmaringos rizottó, sült fügével és roqfort sajttal

Szerintem már tudjátok, hogy nagy rajongója vagyok a rizottónak és büszke vagyok magamra, mert szerintem eléggé finomra és krémesre tudom elkészíteni, még a rizs is mindig "al dente" marad. Sokszor étterembe nem merek rendelni rizottót, mert kétszer megpróbálkoztam már de óriásit csalódtam. Volt olyan hely, ahol a paradicsomos rizottót jelentett egy tányér főtt rizs meleg paradicsommal. Őszintén... Fogalmuk sem volt arról, mi is a kötelező eleme. Mitől lesz krémes, vagy egyáltalán hogyan kellene készíteni.
Különleges variációt hoztam. Picit édes, picit fűszeres és picit sós is. Összhangban van az biztos!






Karamellizált hagymás, rozmaringos rizottó, sült fügével és roqfort sajttal
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1nagy teáskanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
1 ág rozmaring levelei összetépkedve
200 g arborio rizs
1 liter forró húsalaplé
50 g vaj
100 g roqfort sajt

Továbbá:
6 db füge
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál vörösborecet
0,5 dl vörösbor

Elkészítés:
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük félkarikára. Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, amiben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a mézet, miután felolvadt mehet rá a hagyma. Közepes lángon dinszteljük addig, amíg nem lesz szép aranysárga. De ne égessük le! Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, majd a rizst. Pirítsuk fehéredésig. Ezután öntsük fel fehérborral, főzzük addig, amíg be nem szívja. Ezután jöhet a húsalaplé. Először csak két merőkanállal tegyünk bele, majd mindig egyel. Folyamatosan keverjük és csak akkor menjen a következővel, amikor már elfőtte. Amikor megfőtt a rizs, de még "al dente", akkor adjuk hozzá a vajat és a sajtot. Vegyük le a tűzről és keverjük krémesre. Hagyjuk egy kis ideig állni.
Készítsük el a sült fügét. Mossuk meg, vágjuk cikkekre. Hevítsük fel serpenyőbe a kétféle ecetet és a vörösbort, majd dobjuk rá a gyümölcsöt. Magas lángon rotyogtassuk és főzzük félpuhára.
Tálaláskor a rizottó tetejét díszítsük sült fügével és roqfort sajttal!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...