Koskacukor: Halloumi sajt, fahéjas-gyömbéres sült almával és szőlővel

2015. szeptember 12., szombat

Halloumi sajt, fahéjas-gyömbéres sült almával és szőlővel

Mivel szombatra mindig valami extra gyors ebédet kell alkotnom, mivel délbe érek haza éhesen, ezért sokszor valami saláta félét választok vagy olyat, amit reggel még munka előtt eltudok készíteni vagy csak előkészíteni. Mivel ma egyedül ebédeltem, ezért elengedtem már megint a fantáziámat és a sós sajt mellé édes gyümölcsöt tálaltam. Jelzem nagyon finom volt! Igaz nem egyszerre fogyott el, de estére eltüntettem.
A halloumi sajt egyébként nekem kicsit sós, de így kompenzálja a gyümölcs. Eredetileg Ciprus szigetére vezethető vissza az eredete, de most már a mediterrán országokban is igen elterjedt. Régen juh- és kecsketejből, ma már tehén- és kecsketejből készítik gyakrabban. Nagyon jól grillezhető vagy süthető, mert magas az olvadás pontja, ezért nem olvad el olyan könnyen hő hatására.










Halloumi sajt, fahéjas-gyömbéres sült almával és szőlővel
Hozzávalók:
250 g halloumi sajt
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy alma
1 kis fürt nagy szemű szőlő
3-4 karika gyömbér
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál méz
0,5 dl száraz fehérbor
4 levél jégsaláta

Elkészítés:
A sajtot szeleteljük vékonyra. Lehet kisebbeket vagy nagyobbakat is tetszés szerint. Az almát karikázzuk fel, a szőlőt pedig vágjuk ketté.
Először magas lángon olívaolajon süssük meg mindkét oldalát a sajtnak. Szedjük ki. A visszamaradt olajra tegyük rá a mézet és a fahéjat. Olvasszuk fel, karamellizáljuk meg egy kicsit.  A gyömbért daraboljuk egészen apróra, dobjuk a mézre, majd öntsük fel borral. Helyezzük el rajta az alma szeleteket és a szőlő szemeket. Addig süssük, amíg az alma meg nem puhul. Időközben fordítsuk meg, hogy mind a két oldala átsüljön.
Tálaljuk a sajtot feldarabolt jégsalátával, sült gyümölccsel!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...