Koskacukor: Zöldfűszeres, parmezános sós briós

2015. szeptember 16., szerda

Zöldfűszeres, parmezános sós briós

Nincs arra semmilyen törvény, hogy egy briósnak édesnek kell lennie. Miért ne lehetne sós? Igaz, ha megemlítjük ezt a szót, akkor mindenkinek a cukorral szórt, csiga kinézetű édes kelt tészta jut eszébe. Reggelire inkább valami sósat, mint édeset kívánunk mind a ketten éppen ezért próbáltam ki ezt a változatot. Amit tapasztaltam, hogy másnap, sőt harmadnap is eszméletlen puha volt. Szuper ötlet volt! Házi kolbásszal és házi kecskesajttal fogyasztottuk el!









Zöldfűszeres, parmezános sós briós
Hozzávalók (10 db-hoz):
250 g teljes kiőrlésű liszt
150 g BL 55 liszt
5 g só
20 g élesztő
50 g vaj
2 tojás sárgája
1 teáskanál méz
2,5 dl langyos tej
3 evőkanál friss petrezselyem
1 evőkanál friss bazsalikom levél

30 g reszelt parmezán


Tetejére:
1 tojás sárgája
10 g parmezán

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki a dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót. Morzsoljuk az élesztőt langyos tejbe, keverjük ki a mézzel, majd öntsük a liszthez. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját tegyük a többi alapanyaghoz. A petrezselymet és a bazsalikom levelet aprítsuk fel nagyon apróra, majd a parmezánnal együtt tegyük a tálba. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
Kelesztő tálba téve pihentessük 1 óra hosszán keresztül. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át óvatosan, osszuk 10 egyenlő részre, majd formázzunk belőle kisebb zsemléket, briósokat.
Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük duplájára. Kenjük meg tojás sárgájával, szórjuk meg parmezánnal, majd helyezzük előmelegített 200°C-os sütőbe és süssük készre kb. 20 perc alatt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...