Koskacukor: Svájci húsrolád, párolt káposztával és túrós galuskával

2015. október 28., szerda

Svájci húsrolád, párolt káposztával és túrós galuskával

Egy eléggé összetett, bár nem túl időigényes ebéd ötletet hoztam. Akár előre gondolva karácsonyra is tökéletes választás lehet, ráadásul akár előző nap is elkészíthető, frissen főzött túrós galuskával pedig, azonnal tálalható. Nagyon finom ízletes, viszonylag könnyű, így akár még vacsorára is feltálalható.
A sűrű szaftja a túrós galuskával elkeverve páratlan és az almás-diós töltelék.... Na jó, gyorsan elfogyott és emlékezetes maradt. Íme a recept!








Svájci húsrolád, párolt káposztával és túrós galuskával
Hozzávalók (4 személy részére):
8 szelet hús
1 alma
15 dkg bacon
15 dkg szeletelt gouda sajt
10 dkg darált dió
2 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
só, bors
2,5 dl vörösbor
3 dl víz
2 teáskanál keményítő
olívaolaj

Párolt káposztához:
1 evőkanál cukor
1 evőkanál kacsazsír
1 teáskanál kömény
só, bors
2 evőkanál almaecet
1 kis fej fehér káposzta (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma

Túrós galuskához:
25 dkg túró
2 tojás
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
pici só

Elkészítés:
A hús szeleteket klopfoljuk ki szép vékonyra. Sózzuk és borsozzuk mind a két oldalát. A mézet és a mustárt keverjük össze, az almát szeleteljük lehelet vékonyra, a diót daráljuk le, a sajtot pedig szeljük vékonyra, hosszúkásra.
Minden egyes húst, kenjünk meg mézes-mustárral, helyezzünk rá egy szelet bacon-t, rá jöhet a sajt, az alma illetve a darált dió. Tekerjük fel jó szorosan, majd tűzzük át hústűvel vagy fogpiszkálóval.
Fedeles, magas falú serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanál olívaolajat, majd pirítsuk le a hústekercsek minden oldalát. Öntsük fel vörösborral és vízzel. Lefedve kb. 1,5 -2 óra alatt közepes lángon pároljuk puhára. Amikor már sűrűsödik a szaft, a hús puha, akkor jöhet a sűrítés.
Kevés vízzel keverjük ki a keményítőt, adjunk hozzá pár kanállal a szaftból, majd öntsük vissza. Forraljuk fel, keverjünk rajta egyet-kettőt, tálalásig fedjük le.
A káposztát vágjuk ketté, távolítsuk el a torzsáját, szeleteljük szép vékonyra.
Vegyünk elő egy lábast, hevítsük fel benne a kacsazsírt, adjuk hozzá a cukrot, majd karamelizáljuk. Közben a vöröshagymát pucoljuk meg és aprózzuk fel. Mehet a lábasba, dinszteljük pár percig, majd mehet rá a káposzta. Ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és egy-két babérlevéllel. Öntsünk rá egy pohár vizet, majd fedő alatt pároljuk puhára, de még maradjon egy picit ropogós. Párolás közben forgassuk át kétszer-háromszor a káposztát, hogy egyformán tudjon puhulni.
A galuskához a túrót keverjük ki a tojással, ízesítsük sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük csomómentesre. Hagyjuk fél órát pihenni. Lobogó, sós vízbe szaggassuk, galuska szaggatóval, főzzük pár percig, ezután szűrjük le.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...