Koskacukor: Kelt sütőtökös fánk, fűszeres almalekvárral

2015. november 1., vasárnap

Kelt sütőtökös fánk, fűszeres almalekvárral

Tegnap délután nézegettem a facebookot, amit egyébként arra használok, hogy számos blogger étel fotóit illetve receptjeit böngészem, amiből mindig merítek valami ihletet. Szeretem nézegetni más gyönyörű képeit, ami néha elgondolkodok, hogy mégis hogyan tudta, olyan szépre, élesre, tökéletesre lefotózni. Jó tudom, van mit gyakorolnom nekem is, megy a gép és objektív is fontos, de mégis. Amúgy bízom abban, hogy hamarosan meg lesz a fix 50 mm 1.8 objektívem. :)
De nem is erről szerettem volna írni. Tehát, ahogy nézegettem a képeket azt láttam, hogy tele van édességgel, számtalan halloweennel kapcsolatos muffinok, cukorkák, sütemények, habcsókok. Illetve az is feltűnt, hogy mi is egyre jobban kezdjük átvenni ezt a szokást. Jelmezek, bulik, tök faragás és még más egyéb dolgok, ami ehhez az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnephez kötődik. Hogy ez most jó vagy nem? Szerintem mindenki döntse el maga.
Én nem készültem semmi ilyennel, csupán egy szuper finom, sütőtökös fánkot sütöttem, amit a fűszeres almalekvárommal töltöttem meg. Illetve egy puha kalácska is készült a tésztából.
A tésztát egyébként két részre osztottam, így 12 fánk sült ki, de lehet 24-et is, így viszont akkor nem lesz kalácsunk.








Kelt sütőtökös fánk, fűszeres almalekvárral
Hozzávalók (24 db-hoz):
300 g sütőtök püré
400 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g fehér liszt
1 tojás
50 g olvasztott vaj
20 g élesztő
2 dl langyos tej
1 evőkanál méz
7 g só

házi fűszeres almalekvár

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki a dagasztó tálba, adjuk hozzá a sütőtök pürét, a tojást és a sót. Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, keverjük ki a mézzel, majd öntsük a tálba. Dagasszunk belőle rugalmas, de egy kicsit lágy tésztát. A végén dolgozzuk bele az olvasztott vajat. Lisztezett tálba téve kelesszük duplájára.
A tésztát vágjuk ketté. Először csak az egyik felével dolgozzunk, a másikból formáljunk cipót és tegyük vissza a tálba. Amelyikkel foglalkozunk, osszuk 12 egyenlő részre. Nyújtsuk téglalap alakúra, kb. 10x5 cm nagyságúra. Kenjük meg fűszeres almalekvárral (de bármilyen más lekvár is megteszi, csak sűrű legyen) tekerjük fel a hosszabbik oldalánál fogva, majd csípjük össze a két végét. Kivajazott amerikai fánk sütőformába rakosgatjuk és letakarva duplájára kelesztjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A következő adaghoz ezután foghatunk neki, de csak kihűlt formába tegyük!










2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...