Koskacukor: Hajtogatott szezámmagos kocka

2016. január 22., péntek

Hajtogatott szezámmagos kocka

Ki ne szeretné a croissant? Nem kötelező kifliket hajtogatni, vághatjuk egyszerűen kockákra. Akár kisebbekre is, és sajttál mellé is tökéletes lehet. Nagyobbakra hagytam, reggelire készült. Lekvárral, sajttal vagy vajjal megkenve tökéletes reggeli. Sokáig puha marad vagy újra melegítve már bonthatjuk is rétegeire. Nem mondom, hogy nem időigényes, de amennyiben otthon van teendők, akkor csak be kell gyúrni és néha hajtogatni, majd kisütni. Garantáltan gyorsan elfogy!










Hajtogatott szezámmagos kocka
Hozzávalók 10 darabhoz:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5 dl langyos tej
125 g szoba-hőmérsékletű vaj

Tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál mák
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, majd a cukor hozzáadásával elkeverjük. 10-15 percig pihentetjük, majd a liszthez adjuk. Fényes, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra. Elosztjuk rajta a szoba-hőmérsékletű vajat, majd elkezdjük a hajtogatást. Balról jobbra és jobbról balra középre hajtjuk, majd balról jobbra ráhajtjuk, becsukjuk, mint egy könyvet. Elfordítjuk 180°-kal, kinyújtjuk amennyire lehet, majd balról jobbra a tészta 1/3-ig, és jobbról balra pedig a tetejére. Kelesztő tálba tesszük és hűtőbe pihentetjük 30 percet. Kivesszük, enyhén lisztezett felületre tesszük, elforgatjuk 180°-kal és ismét hajtogatjuk. Ezt megismételjük még kétszer. A végén 2-3 cm vastagságú téglalapra nyújtjuk. Keresztbe ketté vágjuk, majd öt felé osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, mákkal és szezámmaggal megszórjuk. Duplájára kelesztjük.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...