Koskacukor: Joghurtos túrófánk

2016. január 31., vasárnap

Joghurtos túrófánk

Lassan itt a farsangi mulatozás ideje, lehet sütni a fánkokat. Minden évben egyszer rászánom magam és valamilyen formában sütök. Legyen az kelt, égetett vagy éppen sütőporos tészta. A lényege, hogy mindegyiket bő olajba kell sütni. Van már a sütőben sült módszeres is, de hát az mégsem olyan. Az azért gyakrabban készül nálunk. Tehát, jövő héten megyek céges farsangi buliba és erről eszembe jutott, hogy hoppá itt az ideje fánkot sütni. A túrós és a joghurtos ötleteket kevertem össze, aminek az eredménye egy nagyon könnyű isteni finom fánkocska lett, amit sima csokoládé szósszal leöntve ettük. Amolyan abbahagyhatatlan verzió. :)










Joghurtos túrófánk
Hozzávalók (kb. 20-25 db-hoz):
250 g félzsíros túró
150 g görög joghurt
230 g fehér tönkölyliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
50 g nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 tojás

Sütéshez:
3 dl olaj

Csokoládé öntethez:
70 g étcsokoládé
150 g tejszín
1 teáskanál méz
csipet fahéj

Elkészítés:
A túrót összetörjük villa segítségével. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot, a két tojást és a joghurtot. Habverő segítségével krémesre keverjük. Kimérjük a lisztet, elvegyítjük benne a szódabikarbónát, majd a túrós keverékhez tesszük. Csomómentesre keverjük. Amennyiben igényel még folyadékot, lazítsuk még egy kevés joghurttal. A galuskánál kicsit szilárdabbnak kell lennie.
Két kiskanál segítségével golyókat formálunk, majd forró olajba tesszük. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró, mert nem fog átsülni és így hamar megsül kívül. Kb. 3-4 perc alatt sülnek meg.
Magától átfordulnak, ha véletlen nem akkor időközben fordítsuk meg. (Válasszunk kisebb lábast, így nem lesz szükségünk sok olajra.)
Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, így felszívja a felesleges olajat.
Az étcsokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, majd a tejszínnel krémesre keverjük.
A fánkokat megszórjuk porcukorral és csokoládé öntettel kínáljuk!











2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta,ezt en is kiprobalom majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlen, mert nagyon finom! Egy évben egyszer készítek fánkot és lángost is. Ennyit azért szabad. :) Amúgy érdekes, mert nem szívja meg magát olajjal, pedig lassan érdemes sütni, hogy jól átsüljön. ;) De addig is gurítok egy párat.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...