Koskacukor: Sajtos briós

2016. február 1., hétfő

Sajtos briós

Briós vagy zsemle igazából mindkettőnek hívhatjuk, de a tésztája szerintem inkább a kettő ötvözete. Valami olyanra vágytam, ami puha, de nem nehéz. A briósba több a tojás és a vaj, a zsemlébe pedig ennél talán kicsit kevesebb. Finom kacsazsírral megkenve, zöldséggel reggelire tökéletes választás. Szeretek reggelizni. Őszintén szólva, a kedvenc étkezésem a reggeli. Igyekszem változatossá tenni, ráadásul ez az az időszak, amikor nyugodtan eszek. Az ebéd általában rohanós. Akármennyire is finom, általában pár perc alatt bekapom, mert nincs idő. A vacsi pedig általában valami egyszerű pár falat. Azért a másik két étkezés mégis csak jobb.
Nah, de akkor jöjjön ennek a finom sajtos briósnak a receptje.









Sajtos briós
Hozzávalók (8 db-hoz):
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tejföl
2,5 dkg élesztő
2 kávéskanál só
2 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 tojássárgája

Tetejére:
1 tojás sárgája
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az egész tojást és egy tojás sárgáját és a tejfölt. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk.. Olvasztott vajjal együtt rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Szobahőmérsékleten 1,5 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. A tésztát a tenyerünkbe vesszük, majd zsemlét formázunk belelő. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített 190°C-os sütőbe 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra helyezve hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...